Primăria Suceava vrea să aloce 40.000 de lei pentru organizarea Festivalului Plăcintelor. Anul trecut, la prima ediție, a dat 25.000 de lei, iar standurile cu plăcinte erau o raritate


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, solicită Consiliului Local Suceava să aprobe alocarea sumei de 40.000 de lei Asociației Culturale „Glas Bucovinean” din Șcheia care a solicitat să-i fie partener în organizarea Festivalului Plăcintelor arătând că necesitatea realizării acestui proiect se datorează dorinței de promovare a turismului gastronomic și a valorilor tradiționale românești.

Festivalul Plăcintelor ar urma să se desfășoare în perioada 8-10 septembrie la Cetatea de Scaun a Sucevei.

La fel ca în referatul de aprobare de anul trecut, primarul Ion Lungu spune că festivalul reunește bucătari și producători din întreg județul Suceava, oferind o diversitate de plăcinte preparate atât după rețete din bucătăria tradițională, cât și după rețete moderne, iar scopul este de a îmbina armonios tradiționalul cu modernul și de a aduce în prim-plan valorile culinare autentice ale Bucovinei.

Festivalul ar urma să cuprindă concursul culinar „Plăcinte ca-n Bucovina” și un spectacol intitulat „La plăcinte înainte!”.

Primarul Sucevei susține, la fel ca anul trecut, că datorită diversității etnice din județul Suceava și a tradițiilor minorităților care conviețuiesc în Bucovina, la concursul din cadrul festivalului vor fi prezentate o gamă variată de plăcinte, de la cele vestite „poale-n brâu” până la cele cu brânză sărată, carne, varză, spanac, dovleac, cartofi și multe altele, având rețete unice de câteva sute de ani.

Potrivit lui Ion Lungu, scopul proiectului este păstrarea și promovarea specificului zonei, cu tradițiile și obiceiurile din Bucovina (folclor autentic, port popular, gastronomie) și folosirea acestora ca instrumente în promovarea regională, iar alte obiective specifice includ promovarea costumelor populare, gastronomiei, meșteșugurilor, cântecelor populare autentice din Bucovina și, desigur, promovarea Municipiului Suceava ca susținător al activităților culturale.

Anul trecut la acest festival finanțat atunci cu 25.000 de lei de Primăria Suceava, au fost standuri cu mere, pere, gogoși turcești, porumb fiert, vată de zahăr, arahide glazurate, mici sau scrijele, și doar patru standuri cu plăcinte.


Intră acum și în grupul de