Rectorul USV, Valentin Popa, întâlnire cu președintele Franței, Emmanuel Macron, în marja Congresului Mondial al Alianțelor Franceze


Intră acum și în grupul de

Congresul Mondial al Alianţelor Franceze, care a marcat împlinirea a 140 de ani de la fondarea primei Alianţe Franceze, a avut loc la Paris în perioada 17-22 iulie. Peste 500 de reprezentanţi din toate colțurile lumii, inclusiv preşedinţi, directori și membri ai Consiliului de Administraţie, s-au adunat în capitala franceză pentru acest important eveniment al mişcării francofone.

Ceremonia de deschidere a avut loc în data de 20 iulie, în sala UNESCO din Paris, iar în zilele de 21 şi 22 iulie s-au desfăşurat 16 ateliere tematice la sediul Alianţei Franceze din Paris și la sediul UNESCO. Aceste ateliere au abordat o gamă variată de subiecte, cum ar fi marca alianţei franceze, guvernanţă și viaţa asociaţiilor, pilotajul strategic și instituţional, echitate și diversitate, parteneriate și organizarea reţelelor la nivel local, schimbarea climatică, tranziţia numerică, patrimoniul cultural imaterial, sportul, media și modele economice.

Edituri prestigioase precum Hachette FLE, PUG, Didier FLE, Maison des Langues, CLE International, servicii civice ca Serviciul Civic Internaţional OFQJ și La Guilde, precum și instituţii de formare ca Académie de Nice, TV5 Monde și Cité Internationale de la Langue Francaise, au contribuit la eveniment, oferind informaţii şi deschizând oportunități pentru noi proiecte şi colaborări în cadrul planului de calitate al Alianţelor Franceze.

Ocazia a fost onorată de prezența președintelui Emmanuel Macron, care a primit reprezentanții Alianțelor Franceze din întreaga lume la Palatul Elysée în data de 21 iulie. În timpul întâlnirii, președintele Macron a adus mulțumiri pentru contribuția adusă limbii, culturii și civilizației franceze, precum și pentru angajamentele Alianțelor Franceze în promovarea valorilor universale.

Pe lângă aspectele congresului, participanților li s-au oferit două zile de evenimente culturale, permițându-le să viziteze muzee și locuri reprezentative din frumoasa capitală a Franței.

Din partea Alianţei Franceze din Suceava, au fost prezenţi profesor univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, preşedinte de onoare AFS și Cavaler al Legiunii de Onoare, profesor univ. dr. ing. Valentin Popa, președintele AFS și membru al Ordinului Palmes Académiques în grad de Ofițer, precum și lector univ. dr. Mariana Şovea, director AFS. La întâlnirea cu președintele Emmanuel Macron de la Palatul Elysée, Alianţa Franceză din Suceava a fost reprezentată de președintele acesteia, Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, profesor univ. dr. ing. Valentin Popa.


Intră acum și în grupul de