Intră acum și în grupul de
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a explicat unor enoriași care doreau să afle dacă pot să danseze la petreceri după ce au avut un deces în familie, sau să nu-și lase barba și părul să crească neîngrijit în timpul primelor 40 de zile ale doliului.
Astfel, un enoriaș a întrebat dacă poate dansa la petreceri sau nunți programate după ce a avut un deces în familie și cât trebuie ținut doliu după ce moare o persoană.
Ierarhul a răspuns că în cazul participării la petreceri sau nunți depinde de gradul de rudenie și mai ales de cât de apropiat sufletește a fost persoana respectivă de defunct pentru că mai există și rude care nici nu se cunosc între ele.
„Desigur, nu poți să-ți pierzi părinții, frații, surorile, bunicii, nașii de botez sau de cununie și să mergi la o petrecere ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Purtarea doliului reflectă în primul rând durerea despărțirii de cel drag, nu o cutumă de ochii lumii. Tuturor celor enumerați li se cuvine pe deplin respectul dumneavoastră, pomenindu-i la slujbele Bisericii, rugându-vă pentru sufletul lor etc. Astfel de pierderi nu se pot vindeca ușor”, a spus IPS Calinic.
Ierarhul a transmis credinciosului: „Dumnezeu să ne lumineze, ca cele săvârșite să nu fie pricini de sminteală!”
Un alt credincios l-a întrebat pe IPS Calinic dacă se poate tunde sau bărbieri dacă este este în perioada de doliu de 40 de zile după decesul unui bunic.
IPS Calinic a răspuns că este posibil.
„Dacă nu suportați barba și părul mai lung sau aveți vreo recomandare în acest sens de la medic, din pricina unor eczeme/iritații ale pielii etc., vă puteți tunde și bărbieri, rămânând ca pe cel strămutat la cele veșnice să-l purtați în suflet, la rugăciune și la Sfânta Liturghie”, a spus ierarhul.
Intră acum și în grupul de