Directorul DSVSA Suceava: Chiar zilele trecute am avut un lot suspect de contaminare radioactivă din Ucraina. El cere o linie completă la Suceava de verificare a produselor ce intră în țară


Intră acum și în grupul de

Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentului Suceava, Mihai Voloșeniuc, a declarat, luni, în plenul Consiliului Județean Suceava că laboratorul din Suceava poate face majoritatea analizelor pentru produsele de origine animală și doar parțial pentru cele non-animală, iar în contextul comerțului cu Ucraina este important să se facă toate analizeze la Suceava.

Mihai Voloșeniuc, directorul DSVSA Suceava a prezentat, luni, în plenul Consiliului Județean Suceava situația legată de siguranța alimentelor după ce la ședința de luna trecută a CJ Suceava, Gheorghe Flutur a cerut ca populația județului să fie informată în legătură cu siguranța alimentelor.

Directorul DSVSA Suceava a cerut sprijin ca atât timp cât situația cu Ucraina va continua, să fie dezvoltată în continuare o linie completă pentru analizarea pesticidelor și celorlalți contaminanți și la Suceava.

El a spus că o linie de acest tip costă aproximativ un milion de euro și că mai e nevoie și de șase persoane care să lucreze.

Voloșeniuc a subliniat că DSVSA Suceava are un nucleu de specialiști, din care patru sunt recunoscuți la nivel național pentru analizarea produselor.

„La ora asta Suceava poate face toate analizele pe ceea ce înseamnă produse de origine animală, iar pe non-animală facem radioactivitate și metale grele pe toate produsele. Ne mai lipsesc pe legume-fructe, insecticide, pesticide sau alți contaminanți. Antibioticele le facem tot la Suceava”, a spus directorul DSVSA Suceava.

Voloșeniuc a subliniat că în ceea ce privește monitorizarea comerțului din Ucraina a avut chiar zilele trecute un lot suspect de contaminare radioactivă.

„Dăm o foarte mare importanță acestor lucruri în principal pentru ciuperci provenite din flora spontană și pentru fructe de pădure. Am luat ca măsură că nu intră nimic în țară până când nu verificăm. Ținem TIR-ul blocat. Avem posibilitatea de analiză în județul Suceava, durează trei-patru ore analiza. În momentul când avem analiza și avem buletinul de analiză cert atunci putem pune spre consum”, a spus directorul DSVSA Suceava.

El a arătat însă că pentru celelalte probe pentru produsele non-animal analizele se fac la alte laboratoare din țară și că poate dura până la o săptămână obținerea rezultatelor, motiv pentru care ar trebui ca și la Suceava să se facă asemenea analize privind contaminanții.


Intră acum și în grupul de