Intră acum și în grupul de
Primul pachet de proiecte prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), ce prevede investiţii de 100 de milioane de euro în judeţele Suceava şi Botoşani, a fost agreat de Consiliul tehnico-economic al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).
Anunţul a fost făcut, joi, de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care a arătat că pentru judeţul Suceava au fost înaintate un număr de 13 proiecte mari, din care şapte pentru modernizarea unor drumuri judeţene în valoare de 50 de milioane de euro, iar constructorii urmează să se încadreze în standardele de cost.
Potrivit şefului executivului judeţean, prin PNDI vor fi modernizate drumul Câmpulung Moldovenesc-Stulpicani, care face legătura cu rezervaţia Codrii seculari de la Slătioara, drumul Mitocul Dragomirnei-Mănăstirea Dragomirnei, drumul Frasin-Ostra, două tronsoane de drum între Panaci şi Bilbor, care fac legătura între judeţul Suceava şi Harghita, drumul Coşna-Grădiniţa, ce face legătura între judeţul Suceava şi Bistriţa Năsăud şi drumul Suceava-Dolhasca pe o lungime de 39 de kilometri.
Flutur a mai spus că tot prin PNDI vor fi modernizate 131 de străzi în municipiul Rădăuţi, valoarea investiţiei fiind de zece milioane de euro, alte 32 de străzi în oraşul Liteni, 7 kilometri de drumuri locale în Broşteni, alţi 5,8 km de drumuri locale în Frasin şi opt kilometri în Bogdăneşti.
Preşedintele CJ Suceava a menţionat că în prezent se lucrează la procedurile de licitaţie, urmând ca în termen de două săptămâni anunţurile de licitaţie să fie făcute publice.
Flutur a subliniat că prin acest program, în judeţul Suceava se vor moderniza, într-o primă etapă, o sută de kilometri de drumuri judeţene şi aproape o sută de kilometri de drumuri locale, valoarea investiţiilor fiind de 70 de milioane de euro.
Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, iniţiat de MDRT prevede alocarea a circa patru miliarde de euro pentru finanţarea unor proiecte de infrastructură în domeniul dezvoltării regionale şi în domeniul mediului.
Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a declarat că lucrările de apă şi canalizare în 800 de localităţi şi reabilitare de drumuri judeţene, cu 1,5 miliarde euro, să fie făcute prin credit furnizor, astfel încât constructorii să asigure finanţarea în primii doi ani şi să recupereze ulterior banii de la stat.
“Acest program naţional nu are sursă de finanţare, el se finanţează prin credit furnizor, deci societăţile care vor să lucreze cu guvernul trebuie să finanţeze din fondurile lor iniţial aceste lucrări. La subprogramul Modernizarea satului românesc, la Măsura 322, din cadrul Ministerului Agriculturii, pe care noi o finanţăm, vor beneficia aproximativ 800 de localităţi de apă, canalizare şi lucrări de construire şi reabilitare de drumuri comunale”, a adăugat Udrea.
Ministrul a explicat că PNDI se referă cu prioritate la finanţarea proiectelor autorităţilor publice locale, fie drumuri judeţene, fie drumuri comunale şi infrastructură de utilităţi la sate, proiecte care au rămas fără finanţare, deşi îndeplinesc condiţiile de eligibilitate.
Intră acum și în grupul de