Intră acum și în grupul de
Studiul de fezabilitate pentru amenajarea Parcului Șipote a fost recepționat de Primăria Suceava a anunțat, miercuri, primarul Ion Lungu care a spus că investiția va costa circa 10,5 milioane de euro, urmând ca în perioada următoare să fie desemnată firma care va realiza proiectul tehnic cu circa 1,3 milioane de lei.
Primarul a explicat că inițial investiția costa circa 17 milioane de euro, dar că s-a renunțat la funicular, care va fi montat în a doua fază a proiectului și s-a renunțat și la parcul de aventură care va fi însă amenajat în Pădurea Zamca.
Ion Lungu a prezentat și principalele investiții care se vor face în amenajarea Parcului Șipote.
În Parcul Șipote va fi amenajat un drum forestier, piste de bicicletă și aleile principale cu agregate stabilizate cu liant ecologic, iar aleile secundare formate din pământ stabilizat cu pietriș.
În ceea ce privește amenajările peisagistice vor fi 23 de grădini și un traseu cromatic de pelerinaj religios, respectiv grădină cromatică de acces, grădină de arțar, grădină cromatică violet, roșie, aurie, de aramă, de magnolii, grădină educațională-o minigrădină botanică „Țara Fagilor”, grădină artistică experimentală, grădină aromată și olfactică, grădină terapeutică, labirint, grădina izvorului, grădina păsărilor-zonă protejată cuibărit-, grădină de mesteceni, grădină senzorială, grădină cromatică de cireș, grădină lacustră și de sălcii la o acumulare de apă, grădină amfiteatru, grădină de rododendroni și azalee, grădină de trandafiri tip rozmarin, grădină tip livadă comunitară, grădină de stejari goruni, grădină de plante pendente și liane.
Ion Lungu a mai spus că studiul de fezabilitate include și un traseu cromatic de pelerinaj religios, pe ideea traseului cu 12 opriri ca „Drumul Crucii”.
Parcul Șipote va mai avea un spațiu interactiv Izvor, un spațiu interactiv la baza Cetății de Scaun, spații de odihnă de-a lungul aleilor principale cu bănci.
Totodată, vor fi realizate două zone de locuri de joacă, o tiroliană din lemn și traseu de obstacole, o zonă de fitness, trei grupuri sanitare.
Va fi amenajat un amfiteatru cu 200 de locuri, zece pavilioane multifuncționale, două pavilioane de informare, un pavilion de pază, patru pavilioane pentru activități creative, un pavilion de picnic, un pavilion botanic, un pavilion de activități educaționale, un pavilion de expoziție, cinci pavilioane de odihnă, două pavilioane de mentenanță, trei turnuri de observație păsări, trei platforme de belvedere.
Primarul Ion Lungu a menționat că firma care a câștigat licitația pentru studiul de fezabilitate și proiectare a predat doar studiul de fezabilitate arătând că nu mai face și proiectarea întrucât nu se încadrează în suma de bani pentru care a licitat.
Lungu a arătat că inițial firma trebuia să facă un studiu de fezabilitate pentru o investiție de 5 milioane de euro, dar că ulterior s-a ridicat limita de finanțare la 10 milioane de euro în condițiile în care proiectul general era de 17 milioane de euro din care s-a scos ascensorul în plan înclinat de 2,5 milioane de euro și Parcul de aventură care va fi făcut în zona Pădurii Zamca și s-a ajuns la o valoare de 10,5 milioane de euro a investiției.
Primarul Sucevei a declarat că s-a scos la licitație executarea proiectului tehnic cu 1,3 milioane de lei și speră să fie făcut cât mai repede pentru a se putea lansa licitația pentru implementarea întregului proiect de amenajare a Parcului Șipote.
Intră acum și în grupul de