ISU Suceava: Incendii de vegetație uscată au pus în pericol pădurea și culturi agricole. Între Capu Câmpului și Valea Moldovei au ars 50 de ha de vegetație uscată


Intră acum și în grupul de

În ultimele două zile, pompierii militari suceveni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unor incendii de vegetație uscată, care au pus în pericol fond forestier și culturi agricole.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, maior Alin Găleată,  luni, 28 august, alături de lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Valea Moldovei, pompierii militari au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la vegetația uscată de pe malul râului Moldova, la limita dintre Capu Câmpului și Valea Moldovei.

Flăcările au mistuit aproximativ 50 de hectare de vegetație uscată și au  pus în pericol culturile agricole din zonă.

El a spus că marți, 29 august, lucrătorii Direcției Silvice Suceava au solicitat sprijinul pompierilor militari pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit în fondul forestier de pe raza comunei Pojorâta. Pompierii, alături de lucrători ai Ocolului silvic și voluntari, au lichidat incendiul care s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 1500 de metri pătrați de vegetație uscată și litieră.

„Din fericire, flăcările au fost stinse înainte ca acestea să ajungă la coronamentul arborilor, însă pericolul a fost unul iminent, pe fondul temperaturilor ridicate și a vântului care se manifesta în rafale”, a precizat mr. Alin Găleată.

Având în vedere pericolul generat de aceste evenimente, ISU Suceava solicită autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea incendiilor, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este INTERZIS!

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

„Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de operatori economici, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie”, a menționat sursa citată.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător, la numărul unic pentru apeluri de urgență 112!


Intră acum și în grupul de