Intră acum și în grupul de
Scriitorul, poetul și artistul plastic sucevean Constantin Severin a fost invitat de primarul municipiului Izmir, Tunç Soyer, să participe la cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Literatură în perioada 15-21 septembrie 2023, care se va desfășura sub egida „Literatura e o Republică”. Supranumit „perla Mării Egee”, orașul Izmir (Smyrna în antichitate) este o metropolă superbă, cu peste 3,5 milioane de locuitori, locul în care s-au născut legendarul Homer și marele poet grec Giorgos Seferis, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, a menționat scriitorul sucevean.
„E o invitație care mă onorează și mă bucură, în același timp, e o ediție specială dedicată aniversării a 100 de ani de la fondarea Republicii Turcia, la care vor participa circa 50 de scriitori din Turcia, America de Nord, Africa, Germania, Italia, Macedonia de Nord, Iran ș.a”, a menționat Constantin Severin.
Manifestările vor începe cu o săptămână înaintea sosirii scriitorilor invitați, cu spectacole de stradă ale trupei „Atelierul de arte stradale”, prilej cu care vor fi împărțite broșuri cu programul festivalului.
Deschiderea festivalului este programată în seara de 15 septembrie, în prezența primarului Tunç Soyer și a invitaților, iar a doua zi, pe 16 septembrie, între orele 14, 15-15,15, la APIKAM-Book Café, organizatorii au programat un dialog, „Versatilitate și mișcări artistice în literatură”, între Constantin Severin și cunoscutul poet, traducător și artist plastic turc, Erkut Tokman.
„Conform programului, discuția va avea ca teme principale poezia mea, romanul publicat în anul 2019 și dedicat insulei Ada Kaleh, „Bibliotecarul Infernului” și noul concept pe care l-am lansat și promovat în arta contemporană, expresionismul arhetipal. Pentru acest eveniment am pregătit și un fel de performance conceptual, poemul „Poezia este o Republică” în limba turcă va fi tipărit în 50 de exemplare semnate de mine, iar după ce scriitorul Erkut Tokman îl va citi, va fi distribuit spectatorilor prezenți, care vor fi anunțați că drepturile mele de autor le vor fi cedate integral, eu nu-l voi mai putea publica niciodată, iar ei vor face cu el tot ce doresc, pot să-l colecționeze ca pe o operă de artă, să-l doneze unui muzeu, să-l publice sau să-l distrugă, de pildă să-și aprindă cu hârtia tipărită o țigară, etc. Sper ca în viitor să primesc semnale pozitive despre destinul acestui poem, dedicat scriitorului Erkut Tokman, un poem care va deveni un mesager al unei comuniuni de creație și lectură cu publicul din Izmir. În seara de 16 septembrie, între orele 18-20, voi participa la un recital de poezie în GRĂDINA APIKAM, care va fi „condimentat” cu un program muzical de ținută”, a menționat artistul sucevean.
Pentru ziua de duminică 17 septembrie, între orele 17, 45-19,45, la Teatrul Tineretului, organizatorii au gândit un nou recital de poezie: „O lume a poeziei”: Constantin Severin (România), Miryana Stoyanovska (Macedonia de Nord), Elizabeta Pitulkova (Macedonia de Nord);Özlem Özdemir (Turcia), Murat Yurdakul, Onur Caymaz (Istanbul), Elem Erk (Istanbul), Enver Topaloğlu (Izmir), Fadıl Öztürk (Izmir), Kaan Eminoğlu (Gaziantep), Mahir Karayazı (Istanbul), İlyas Tunç (Sinop), Șeref Bilsel (Muğla). La acest eveniment voi citi poemul „Meșterul de Fântâni”, dedicat celebrului romancier Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatură, de altfel poemul a fost inspirat de unul dintre romanele sale, „Femeia cu părul roșu”.
„În zilele următoare, voi mai fi implicat într-un marș al poeților, o plimbare cu poeți locali și străini (sper că și pe strada Orhan Pamuk!), prilej cu care vom scrie poezii împreună, dar și în câteva ateliere de poezie. Directorul festivalului este unul dintre cei mai mari poeți ai Turciei, Haydar Ergülen, pe care nu am avut încă ocazia să-l cunosc. Mulțumiri alese organizatorilor, în special poetului și artistului plastic Erkut Tokman, coordonatorul festivalului”, a mai spus Constantin Severin.
Intră acum și în grupul de