IPS Calinic explică situația cimitirului din cartierul Ițcani: Certificatul de urbanism în vederea edificării cimitirului a fost adus la cunoștința parohiei abia la începutul lunii august


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a făcut unele precizări legate de problematica cimitirului din cartierul Ițcani după ce consilierul local sucevean PMP, Cristian Timoficiuc, și-a exprimat în spațiul public temerea că amenajarea acestui cimitir este blocată după ce de zece ani a fost atribuit terenul ceea ce provoacă supărări în rândul locuitorilor cartierului.

Făcând referire la acest subiect, IPS Calinic a ținut să precizeze că încă de la venirea lui ca arhiepiscop, aflând despre această nevoie a comunității, am analizat oportunitatea înființării unui cimitir în administrarea Arhiepiscopiei, însă nu pe 9 ari (varianta avansată de autorități), ci pe 24 de hectare, din terenul Bisericii.

„Deși cele două parohii limitrofe au pus terenul la dispoziție, având calitatea de proprietar, inițiativa nu s-a putut concretiza întrucât există câteva ilustre persoane care revendică acel teren, fără să fi fost vreodată proprietare. În momentul în care litigiul se va încheia, vom face pe cele 24 de hectare un cimitir eparhial”, a arătat ierarhul.

Totodată, IPS Calinic spune că terenul la care face referire consilierul Cristian Timoficiuc  a fost atribuit prin Hotărârea Consiliului Local nr. 266/31.08.2017 ceea ce nu înseamnă nicidecum 10 ani.

„Atribuirea s-a făcut ca urmare a unei alte hotărâri a Consiliului Local, prin care terenul de aproximativ 9 ari (900 m2) era atribuit celor patru culte solicitante, cu o cotă indiviză. Ar fi rezultat însă un cimitir cu o suprafață foarte mică. În consecință, a fost emis actul adițional nr. 1/14769/25.05.2020 privind modificarea HCL 238 din 06.09.2017. În luna iunie 2022 s-a solicitat certificatul de urbanism în vederea edificării cimitirului, act care, deși a fost emis în același an, a fost adus la cunoștință parohiei un an mai târziu, în data de 03.08.2023. Întrebăm în mod firesc, când să se fi făcut cimitirul? Sau ar fi trebuit să nu se aștepte îndeplinirea tuturor procedurilor?”, se întreabă Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Mai mult, IPS Calinic arată că în ceea ce privește cimitirul vechi de lângă Centrofarm, parohia a solicitat Consiliului Local un ajutor financiar însă cererea este în așteptare.

„O discuție cu preotul paroh, cu care de altfel domnul consilier este înrudit spiritual, ar fi clarificat multe aspecte, iar Arhiepiscopia nu ar mai fi fost acuzată în mod gratuit de tergiversarea lucrurilor. Nădăjduim că nu este doar o strategie de a deveni mai vizibil în această perioadă”, a concluzionat IPS Calinic.


Intră acum și în grupul de