Intră acum și în grupul de
Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) trage un semnal de alarmă cu privire la posibilitatea eliminării sau suspendării voucherelor de vacanță, atrăgând atenția asupra unui impact devastator asupra industriei turismului din România. ANAT avertizează că această decizie guvernamentală ar putea aduce recesiunea în turism și ar putea arunca sectorul cu cel puțin 10 ani în urmă.
Potrivit comunicatului ANAT, eliminarea voucherelor de vacanță sau înlocuirea acestora cu bani ar putea determina o scădere dramatică de 35% – 50% a încasărilor din turismul intern. Mai exact, 20% dintre beneficiarii actuali ai voucherelor de vacanță nu și-ar mai permite să plece în vacanță, iar alți 20% ar opta cel mai probabil pentru destinații străine. Situația este agravată de faptul că beneficiarii voucherelor de vacanță cheltuie în medie între 1.400 și 1.450 de lei în plus față de valoarea voucherului, ceea ce ar accentua impactul negativ asupra industriei.
Adrian Voican, vicepreședinte ANAT, declară: „Transformarea voucherelor de vacanță în bani cash ar reprezenta o mare greșeală. Nu s-ar mai atinge niciun obiectiv, nici să ajuți ţintit anumite categorii sociale, nici să te asiguri că banii sunt cheltuiți exclusiv pe anumite produse / servicii, nici că banii rămân în România. Banca Mondială a cerut ca să nu existe acordarea unor sume cash cu facilități fiscale. Eliminarea lor ar duce cu certitudine la o scădere a numărului de turiști care aleg să călătorească în țară și, implicit, la o scădere a veniturilor pentru industria turismului. Practic, ar arunca turismul românesc cu 10 ani înapoi.”
ANAT subliniază că voucherele de vacanță au stimulat cererea pentru servicii turistice în România, contribuind la creșterea numărului de structuri de cazare autorizate de la 6.200 în 2006 la 20.000 în 2023. Această măsură a fost fundamentală pentru atragerea de investiții străine și dezvoltarea lanțurilor internaționale de hoteluri, cu investiții românești considerabile de sute de milioane de euro în ultimii 8-10 ani.
În plus, eliminarea voucherelor de vacanță ar putea afecta negativ unitățile de cazare și restaurantele, reducând cererea pentru serviciile lor, și ar pune presiune asupra angajaților din sector. De asemenea, impactul s-ar resimți la nivel fiscal, cu scăderea veniturilor guvernamentale provenite din taxarea voucherelor și a cheltuielilor legate de acestea.
ANAT și alte organizații din domeniul industriei ospitalității se opun ferm unei alternative în bani la voucherul de vacanță și îndeamnă guvernul să continue politicile publice care au dovedit eficiență și au contribuit la dezvoltarea turismului intern. Eliminarea voucherelor ar putea avea un impact semnificativ asupra turismului și economiei românești, reducând cererea, afectând afacerile locale și punând în pericol locurile de muncă din acest sector în creștere.
Intră acum și în grupul de