Poliția Suceava: Șoferi beți sau drogați la volan identificați în ultimele zile în urma a zeci de filtre rutiere și sute de mașini verificate


Intră acum și în grupul de

În cursul acestei săptămâni, polițiștii din cadrul IPJ Suceava au continuat ,,Acțiunea Blocada” activitățile vizând în special prevenirea și combatere faptelor cu violență și prevenirea accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și droguri. Acțiunea are atât componentă operativă de identificare a celor care se urcă la volan după ce au consumat alcool sau droguri dar și o pronunțată componentă preventivă, de informare și responsabilizare. Activitățile au ca scop creșterea gradului de siguranță publică la nivelul județului Suceava.

Acțiunea se desfășoară pe întreg teritoriul județului, având atât obiectivul de depistare a conducătorilor auto care aleg să conducă sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv, dar și obiectivul preventiv, de a transmite participanților la trafic să conștientizeze pericolul la care se expun prin consumul de alcool sau droguri.

În cadrul activităților desfăşurate de polițiștii rutieri sunt utilizate toate aparatele etilotest, etilometru și DrugTest Drager din dotarea IPJ Suceava.

Doar în perioada 04 – 08 septembrie, polițiștii au suspendat peste 130 de permise de conducere pentru abateri la regimul rutier.

Au fost aplicate aproape 200 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 75.000 lei pentru abateri la regimul rutier dar și pentru acte de tulburare a ordinii și liniștii publice.

Au fost legitimate peste 1000 de persoane. Au fost testați cu aparatul etilotest 324 de conducători auto, 18 fiind testați și cu aparatele drugtest.

Au fost organizate 38 de filtre rutiere și au fost verificate peste 650 de vehicule.

Din păcate, au fost identificați și șoferi care au consumat alcool sau substanțe interzise și s-au urcat la volan, fiind întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a substanțelor interzise”.

Astfel, vineri, la ora 11.38, având în vedere planul de acțiune comun întocmit între Poliția orașului Vicovu de Sus și SPF Brodina pentru derularea acțiunii BLOCADA, în timp ce efectuau serviciul de îndrumare, supraveghere şi control al traficului rutier, pe DJ209G, de pe raza satului Falcău, polițiștii au observat în trafic un autoturism ce circula peste limita legală de viteză. S-a efectuat semnal regulamentar de oprire a autoturismlui, șoferul fiind identificat în persoana unui bărbat de 34 ani din Straja.

Cu ocazia verificărilor efectuate în baza a rezultat că șoferul figurează cu mențiuni privind permisul de conducere, respectiv „Cu resticții- reținut”, mențiune din data de 31.03.2022, pentru săvârșirea infracțiunii de „Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest etilometru rezultând o valoare de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Întrucât existau suspiciuni cu privire la consumul de substanțe interzise, șoferul a fost întrebat dacă se supune testului cu aparatul drugtest, ocazie cu care acesta a refuat testarea cu aparatul drugtest, însă a fost de acord cu prelevarea de mostre biologice în vederea verificării existenței de substanțe psihoactive. Șoferul a fost condus la Spitalul municipal Rădăuţi în vederea recoltării mostrelor biologice de sânge pentru stabilirea existenței în corp de substanțe psihoactive.

Totodată, șoferului i-au fost aplicate 4 sancționat conform OUG 195/2002 în valoare de 2.030 lei, fiind reținut certificatul de înmatriculare a al autoturismului pentru lipsă ITP.

               S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „conducere fără permis”, urmând ca la sosirea buletinului de analiză toxicologică să se analizeze oportunitatea extinderii urmăririi penale și pentru alte fapte și înaintarea dosarului cu soluție procedurală către unitatea de parchet.

Un alt caz semnificativ a fost înregistrat joi, în jurul orei 12:15, când polițiștii Poliției Orașului Vicovu de Sus, desfășurând activități în cadrul Acțiunii Blocada pe linia creșterii gradului de disciplină rutieră, au depistat cu aparatul radar amplasat pe autospecială, un autoturism ce circula cu viteza de 92 km/h în localitate.

S-a efectuat semnal regulamentar de oprire folosindu-se semnalele acustice și luminoase, însă conducătorul auto și-a continuat deplasarea în viteză.

S-a procedat la urmărirea autoturismului pe  o distanță de aproximativ 2 km, reușindu-se blocarea acestuia în parcarea unui supermarket.

Conducătorul auto a fost identificat în persoana unui bărbat în vârstă de 38 de ani, domiciliat în oraș Vicovu de Sus, căruia i s-au solicitat documentele personale și ale autoturismului.

Cu ocazia verificărilor efectuate asupra permisului de conducere s-a constatat faptul că acesta este expirat.

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, s-a procedat și la testarea cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 1,26 mg/l alcool pur în aerul expirat, șoferul fiind condus la Spitalul Municipal Rădăuţi, în vederea recoltării mostrelor biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei, unde acesta și-a dat consimțământul în vederea recoltării, fiind astfel recoltate două probe biologice de sânge.

Șoferul a fost sancționat contravențional conform art. 121 alin. 1 din R.O.U.G.195/2002 R, conform art.101 alin. 1 pct 1 din O.U.G.195/2002 R și art.31 alin. 1 litera a din O.U.G.195/2002 R, cu amendă în valoare de 3.190 lei.

S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului”.

Un alt caz a fost semnalat vineri seara la ora 23.30 când polițiștii din cadrul Poliției orașului Frasin, în timp ce desfăşurau activităţi specifice cu ocazia acţiunii BLOCADA, pe drumul comunal Negrileasa DC 31, din Negrileasa, comuna Stulpicani, au efectuat semnalul regulamentar de oprire prin semnale luminoase unui autoturism ce se deplasa pe  drumul comunal Negrileasa.

Conducătorul autoturismului a fost identificat ca fiind un bărbat de 31 ani, din com. Stulpicani. Conducătorul auto emana halenă aloolică și a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,73 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i prelevate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „conducere sub influența băuturilor alcoolice”.

Atenție la modificările legislative – Legea numărul 213/2023!

Această lege prevede că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau a stupefiantelor și provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, vor fi condamnați la închisoare cu executare nu cu suspendare. Astfel, Legea nr. 213 din 2023 care modifică articolul 91 din Codul Penal prevede faptul că: (3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336.

Potrivit noilor reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:

  • nu deținea permis de conducere;
  • deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Intră acum și în grupul de