Intră acum și în grupul de
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fost implicată fără voie într-o dezbatere legată de donarea de organe după ce părinții unui copil sucevean aflat în moarte cerebrală ar fi fost de acord cu donarea organelor, dar că s-ar fi răzgândit ulterior, la sfatul duhovnicului.
Potrivit stirileprotv.ro băiatul în vârstă de 14 ani diagnosticat cu o boală neurologică a suferit în urmă cu câteva zile convulsii și în acest fel a aspirat niște mâncare și nu a mai putut respira.
Un echipaj medical i-a venit în ajutor, i-a fost repornită inima, dar medicii din ATI Suceava au stabilit ulterior că nu mai avea activitate cerebrală, fiind declarat în moarte cerebrală.
Tatăl copilului a semnat, miercuri, că pot fi donate organele băiatului, motiv pentru care o echipă de medici de la Spitalul Grigore Alexandrescu din București a ajuns la Suceava urmând să preleveze ficatul pentru un alt copil, aflat în stare gravă în unitatea medicală din Capitală, iar la Iași alți șase copii suferinzi fuseseră chemați pentru stabilirea compatibilității pentru rinichi sau corneele băiatului aflat în moarte cerebrală.
După câteva ore tatăl copilului s-a răzgândit, iar procedurile privind donarea de organe au fost sistate. Sursa citată spune că atât tatăl copilului, cât și soția sa lucrează ca zilieri la Mănăstirea Dragomirna, din localitatea unde locuiesc, iar bărbatul a spus că a fost miercuri la duhovnic și că acesta i-ar fi atras atenția că fiul său s-a născut întreg, dar că decizia refuzului prelevării ar fi fost a soției sale.
Dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonator regional Centrul de Prelevare și Donare Moldova a declarat, potrivit sursei citate, că răzgândirea a venit după discuția cu duhovnicul.
„După discuția cu duhovnicul, au revenit asupra deciziei și au anulat șansele la trei copii, unul în stare gravă de la București, doi de la Iași. Au fost intimidați cu excluderea de la ritualurile creștinești dacă vor face un astfel de gest, s-au făcut numeroase demersuri, s-a încercat reluarea legăturii cu familia, nu s-a mai reușit revenirea asupra deciziei, inclusiv cu reprezentanții bisericii s-au contactat”, a spus medicul citat.
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a subliniat că nu a existat o influență a duhovnicului, decizia având loc în interiorul familiei.
Într-un comunicat de presă, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților arată că Biserica nu este implicată în niciun fel în deciziile personale ale familiilor și nu poate și nici nu are dreptul de a impune astfel de decizii.
„Suntem aici pentru a oferi sprijin spiritual, îndrumare și susținere credincioșilor noștri în conformitate cu învățăturile noastre religioase, dar nu intrăm în domeniul deciziilor individuale. Încurajăm dialogul deschis și respectuos între familiile noastre și autoritățile medicale mai ales în situații ca aceasta, când este vorba despre asumarea sau neasumarea unui acord privind prelevarea de organe”, se arată în comunicat.
Mai mult, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților subliniază că Biserica încurajează sprijinirea aproapelui prin donarea de sânge, celule stem, sau donarea de componente ale organelor, nicidecum prelevarea tuturor organelor, implicit ale celor vitale donatorului.
„În cazul de față, nu a existat o influență a duhovnicului, decizia având loc în interiorul familiei. Totodată, acuza gravă adusă Arhiepiscopiei, în care s-a speculat „excluderea familiei (în cauză) de la ritualurile creștinești”, vă facem cunoscut că Biserica este cea care primește și nu exclude credincioși”, se mai arată în document.
În comunicat se precizează că Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților rămâne dedicată misiunii sale spirituale și este deschisă tuturor celor care doresc să caute sprijin sau să împărtășească încrederea în credința lor. Încurajăm credincioșii să rămână uniți în respectul pentru diversitatea de opinii și să continue să construiască un mediu în care toți membrii săi se simt liberi să își exprime credința și convingerile morale personale.
Intră acum și în grupul de