Intră acum și în grupul de
După o perioadă de relativă „acalmie” în domeniul infracțiunilor comise prin metoda „Accidentul”, o schemă bine-cunoscută de înșelătorie, Poliția Municipiului Suceava a fost alertată de o nouă tentativă de păcălire a cetățenilor. Chiar dacă acest tip de înșelătorie a fost intens mediatizat și au fost desfășurate ample campanii de informare, infractorii continuă să încerce să profite de starea de șoc și teama victimelor.
La data de 22 septembrie 2023, la ora 23:36, Poliția Municipiului Suceava a primit un apel prin serviciul unic de urgență 112 de la o femeie îngrijorată cu privire la o tentativă de înșelăciune la adresa mamei sale în vârstă de 82 de ani. Potrivit informațiilor furnizate, persoane necunoscute au încercat să o păcălească pe bătrâna din municipiul Suceava, folosind metoda „Accidentul”.
Conform relatărilor, mama femeii în vârstă de 82 de ani a primit un apel telefonic în jurul orei 20:10 de la un bărbat care pretindea că fiica sa a fost implicată într-un grav accident. În încercarea de a verifica situația, femeia în vârstă a solicitat apelantului să vorbească cu soțul și a declarat că se îndreaptă către spital. Apelul a fost întrerupt brusc și nu a mai fost reluat.
Poliția Suceava a demarat cercetări sub aspectul comiterii tentativei la infracțiunea de „înșelăciune”, conform prevederilor articolului 244 alin. (1) și (2) din Codul Penal.
Metoda „Accidentul” implică un necunoscut care, de obicei, se prezintă drept avocat, medic, polițist sau cunoștință a victimei și contactează telefonic rudele unei persoane, afirmând că aceasta a fost implicată într-un accident grav sau a comis o ilegalitate, cerând sume de bani pentru eliberarea presupusei rude din arest sau pentru evitarea închisorii. De obicei, victimele sunt persoane în vârstă, care sunt contactate la ore târzii, pentru a profita de starea lor de derută și teamă.
În aceste situații, Poliția Suceava recomandă cetățenilor să verifice întotdeauna informațiile primite și să contacteze direct rudele implicate sau persoane apropiate pentru a confirma veridicitatea informației. Dacă se constată că apelul telefonic este o înșelătorie, poliția trebuie notificată imediat la numărul unic de urgențe 112 sau la cea mai apropiată unitate de poliție.
De asemenea, polițiștii atrag atenția că în cazul unui accident real, nu există necesitatea plății unor sume de bani către persoane necunoscute, ci daunele materiale pot fi soluționate prin intermediul asigurării auto obligatorii sau prin autosesizarea poliției.
Într-o perioadă în care astfel de înșelătorii reprezintă o amenințare constantă, cetățenii sunt încurajați să fie vigilenți și să nu cedeze presiunii emoționale create de infractori. Responsabilitatea și luciditatea în astfel de situații pot preveni prejudicii financiare și proteja comunitatea împotriva infractorilor.
Intră acum și în grupul de