Intră acum și în grupul de
Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava a găzduit, miercuri, 20 septembrie, un eveniment medical de excepție sub noua sa titulatură academică. Masa rotundă cu tema „Rolul Inteligenței Artificiale în Echipa Multidisciplinară de Tratament al AVC Acut (STROKE)” a reunit numeroși profesioniști din domeniul medical și a fost posibilă datorită parteneriatului cu Philips România, Dacorum și Nicolab, precum și a eforturilor managementului SCJU Suceava.
Evenimentul a avut un impact semnificativ asupra consolidării rolului regional al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, singurul din Moldova inclus în acțiunea prioritară de tratament al accidentului vascular ischemic acut (AP-AVC) prin metode de neuroradiologie intervențională, în cadrul celor 9 centre de tratament modern AVC la nivel național.
Participarea atât fizică, cât și online a echipelor neurolog-radiolog din spitalele care deja transferă pacienți, precum Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani, Spitalul Clinic Județean Bistrița, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și Spitalul Municipal Rădăuți, a subliniat importanța subiectului abordat. De asemenea, spitalele care și-au arătat deschiderea spre colaborare, precum Spitalul Județean Bacău, Spitalul Municipal Moinești, Spitalul Municipal Onești și Spitalul Municipal Roman, au contribuit la dezbaterea vitală asupra tratamentului AVC acut.
Managerul SCJU Suceava, dr. Alexandru Calancea, a evidențiat eforturile financiare susținute pentru tratamentele minim invazive și a subliniat rolul esențial al instituției sale în oferirea de servicii medicale de cea mai înaltă calitate pacienților din zona Moldovei și din întreaga țară.
Prof. Dr. Cristina Tiu, coordonator național al AP-AVC, a prezentat starea actuală a tratamentului accidentului vascular în România, inclusiv tromboliza intravenoasă și tratamentul endovascular, salutând inițiativa locală de organizare pentru a atinge obiectivele propuse de ESO (European Stroke Organization) pentru 2030, și anume, o rată de 5% de tratament endovascular.
O aplicație de inteligență artificială numită StrokeViewer, dezvoltată de firma Nicolab, a fost prezentată ca o soluție inovatoare pentru transmiterea în siguranță a imaginilor computer tomograf, analiza rapidă și trimiterea urgentă a pacienților eligibili la SCJU Suceava pentru tratament endovascular. Utilizarea acestei aplicații la SCJU Suceava a redus în mod semnificativ timpul mediu până la inițierea tratamentului endovascular, salvând astfel vieți prețioase.
În contextul luptei contra cronometru în tratamentul accidentului vascular ischemic acut, Angelique Balquid, din partea Philips, a prezentat tehnologiile și aplicațiile care au rolul de a economisi timp și de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților după evenimentul acut.
În cadrul discuțiilor mesei rotunde, s-au analizat variantele de colaborare și posibilitățile individuale ale echipelor din spitalele trimițătoare pentru a eficientiza timpii de transfer a pacienților. Echipa secției de neurologie, sub conducerea dr. Daniela Neagu, și coordonatoarea locală a programului AP-AVC, dr. Tatiana Bardan, au stabilit și transmis pașii obligatorii pentru colegii neurologi din întreaga regiune. Echipa compartimentului de radiologie intervențională și-a exprimat disponibilitatea de a trata pacienții eligibili 24 de ore din 24.
Toate aceste eforturi pentru o mai bună colaborare regională pot fi într-adevăr realizate cu o mai bună informare a populației cu privire la semnele și simptomele inițiale ale accidentului vascular ischemic acut. Cele mai frecvente semne și simptome ale unui AVC au fost evidențiate, iar metoda de utilizare a testului FAST (Face, Arms, Speech, Time) pentru recunoașterea rapidă a unui AVC a fost prezentată ca un instrument vital în acest sens. Cercetătorii subliniază că fiecare minut contează în lupta împotriva acestui tip de accident vascular, iar informarea corectă poate salva vieți.
Această inițiativă demonstrează angajamentul continuu al comunității medicale pentru îmbunătățirea diagnosticului și tratamentului AVC și deschide noi perspective pentru pacienții din regiunea de nord a Moldovei.
Intră acum și în grupul de