IPS Calinic transmite un îndemn la învățare și cunoaștere în „Decalogul Elevului”:  Învață, preferând studiul în locul distracțiilor facile


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a publicat „Decalogul Elevului” în care îndeamnă la reflexie asupra valorii cunoașterii și a educației.

IPS Calinic subliniază importanța deschiderii sufletului către cunoaștere și către înțelegerea dincolo de limitele impuse de programa școlară și încurajează pe fiecare tânăr să-și lărgească orizonturile educației prin fiecare oră la care participă, căci orice disciplină poate deschide noi ferestre spre cunoașterea lui Dumnezeu.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților subliniază și importanța sârguinței, perseverenței, ascultării și modestiei în procesul de învățare, sfătuind tinerii să evite gesturile de bravadă și experiențele care le-ar putea pune în pericol sănătatea și viața.

De asemenea, IPS Calinic îndeamnă la respectarea profesorilor și colegilor prin inteligență, hărnicie, decență, bunătate și modestie și amintește că studiul asiduu și evitarea distracțiilor facile sunt cheia împlinirii idealurilor și visurilor noastre.

Mai mult, înaltul ierarh evidențiază și calitățile precum perseverența, tenacitatea, conștiinciozitatea și consecvența, care ne pot ajuta să obținem performanțe remarcabile în educație și formare.

Decalogul Elevului:

  1. Mulțumește lui Dumnezeu că te-a înzestrat cu un suflet deschis spre cele ale cunoașterii și cu o capacitate de a înțelege dincolo de limitele impuse de programa şcolară.
  2. Lărgește orizontul educației tale prin fiecare oră la care participi, căci orice disciplină îți poate deschide noi ferestre spre cunoașterea lui Dumnezeu.
  3. Tratează fiecare obiect de studiu cu seriozitate şi receptivitate, păstrând mereu aprinsă flacăra dorinţei de a dobândi noi cunoștințe.
  4. Fii sârguincios și perseverent, ascultător și cuminte, și nu-ți îngădui gesturi de bravadă sau experiențe ce îți pot primejdui sănătatea și chiar viața.
  5. Străduiește-te ca, prin inteligenţă şi hărnicie, prin decență, bunătate şi modestie, să câștigi admiraţia și respectul profesorilor şi colegilor.
  6. Învață, preferând studiul în locul distracțiilor facile, căci numai știința de carte îți va oferi cu adevărat şansa împlinirii idealului și visurilor tale.
  7. Cultivă-ți perseverenţa, tenacitatea, conştiinciozitatea și consecvenţa, calități care te vor ajuta să obţii performanţe dintre cele mai remarcabile.
  8. Propune-ți să excelezi în educația și formarea ta, pentru a deveni omul pe măsura și vrerea lui Dumnezeu și a neamului tău.
  9. Participă cu dragoste și nețărmurit interes, atunci când nu ai obligații școlare, la slujbele Bisericii, bucurându-te de primirea lui Hristos Euharistic.
  10. Şcoala să nu-ți fie o simplă clădire, ci un minunat tezaur de cunoştinţe, atitudini şi cultură, din care să îți alegi merindele pentru viață și veșnicie.

† Calinic,

Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților


Intră acum și în grupul de