Intră acum și în grupul de
Pe fondul creșterii continue și diversificării criminalității informatice, Poliția Suceava își îndreaptă atenția către o problemă tot mai des întâlnită: atacurile de tip „phishing” prin mesaje telefonice și emailuri. Acestea reprezintă încercări ale infractorilor de a înșela persoanele, cu scopul obținerii de date personale, financiare sau de securitate.
Cu o creștere alarmantă a criminalității informatice, polițiștii din Suceava continuă campania „10 sfaturi pentru o navigare în siguranță în mediul online” în octombrie, denumită și „Luna Europeană a Securității Cibernetice”. Această inițiativă vizează conștientizarea și protejarea cetățenilor împotriva atacurilor cibernetice, inclusiv phishing-ul prin SMS.
Criminalitatea informatică a cunoscut o expansiune rapidă pe măsură ce tot mai mulți oameni accesează internetul și folosesc dispozitive digitale. Aceasta include o gamă largă de infracțiuni, cum ar fi atacurile cibernetice, fraudarea mijloacelor de plată electronice, înșelăciuni online, cyberbullying și exploatarea sexuală a minorilor pe internet.
Polițiștii suceveni se concentrează pe conștientizarea riscurilor și prevenirea atacurilor cibernetice, în special cele de tip phishing prin SMS. Aceste atacuri implică încercarea infractorilor cibernetici de a înșela oamenii pentru a obține date personale, financiare sau de securitate, cum ar fi parolele sau codurile de securitate.
Cum recunoașteți un atac de tip phishing?
- Mesajele capcană conțin solicitări urgente care vizează inducerea în eroare a utilizatorilor, de exemplu, schimbarea imediată a parolei.
- Se solicită introducerea de date confidențiale printr-un link sau prin deschiderea unui fișier atașat.
- Mesajele pot conține erori gramaticale.
- Ofertele din mesajele de phishing sunt adesea prea bune pentru a fi adevărate.
Atacurile de phishing pot avea consecințe grave, cum ar fi pierderea datelor personale și financiare, pierderea accesului la conturile online, instalarea de malware și afectarea altor dispozitive în rețea. Utilizatorii pot deveni, fără să-și dea seama, sursa altor atacuri asupra prietenilor, instituțiilor sau organizațiilor.
Cum vă protejați împotriva atacurilor de tip phishing?
- Nu deschideți email-uri, link-uri sau imagini nesolicitate primite prin SMS de la persoane necunoscute.
- Nu acționați în grabă; verificați informațiile înainte de a răspunde.
- Niciodată nu răspundeți unui SMS care vă solicită codul PIN, parolele de acces la conturile de online banking sau alte date de securitate.
- Dacă ați răspuns unui astfel de mesaj sau ați furnizat date bancare, contactați imediat banca.
- Raportați și ștergeți email-urile nesolicitate.
- Utilizați soluții de securitate.
- Verificați cu atenție adresa de expeditor a mesajelor.
- Nu furnizați date personale sau deschideți linkuri fără a verifica autenticitatea mesajului printr-un alt mijloc de comunicare, cum ar fi telefonul.
Pentru a vă pregăti și a vă apăra împotriva amenințărilor online, puteți accesa site-ul https://sigurantaonline.ro, unde vă puteți testa abilitățile și îmbunătăți cunoștințele pentru a nu cădea în capcana infractorilor cibernetici.
Poliția din Suceava face apel la cetățeni să fie vigilenți și să participe activ la această campanie de conștientizare pentru a asigura un mediu online mai sigur pentru toată lumea în această „Lună Europeană a Securității Cibernetice”.
Intră acum și în grupul de