Intră acum și în grupul de
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a transmis prin Decalogul Păcătosului un mesaj puternic pentru credincioși, îndemnându-i să fugă de orice fel de păcat, deoarece niciunul nu poate trece neobservat de judecata lui Dumnezeu. Într-o lume plină de ispite și patimi, Arhiepiscopul subliniază importanța păstrării curăției sufletului și a trupului.
În mesajul său, IPS Calinic avertizează asupra captivității păcatului, chiar și din curiozitate sau neluare aminte, subliniind pericolul de a-ți pierde libertatea în fața păcatului. El îndeamnă credincioșii să se ferească de prietenia cu păcatele, pentru a nu pierde harul lui Dumnezeu.
De asemenea, în contextul lumii actuale, Arhiepiscopul îndeamnă oamenii să nu fie asemenea celor care nu văd răul în bine și binele în rău și să nu se lase amăgiți de lumea imaginativă și confuză a patimilor și păcatelor. Acestea, spune ierarhul, pot afecta profund trupește și sufletește omul, până la pierderea sinelui.
IPS Calinic încurajează credincioșii să păstreze chipul lui Hristos în ei prin paza simțurilor, a minții și a inimii și să revină pe calea cea dreaptă dacă au căzut în păcat. El citează cuvintele Sfinților Părinți: „Ori de câte ori vei cădea, scoală-te și te vei mântui.”
Decalogul Păcătosului:
- Fugi de adeziunea la orice fel de păcat, pentru că niciunul nu poate trece neobservat de judecata lui Dumnezeu.
- Fii cu luare aminte să nu te faci captiv păcatului, nici măcar din curiozitate sau neluare aminte, ca să nu să te lași stăpânit de acesta și astfel să-ți pierzi libertatea.
- Lipsește-te de prietenia păcatelor, ca harul lui Dumnezeu să nu se îndepărteze de la tine.
- Nu fi asemenea celor care ochi au şi nu văd ori urechi au şi nu aud și nici a celor care zic răului bine și binelui rău.
- Nu te lăsa amăgit de lumea imaginară și plină de confuzie a patimilor și păcatelor, căci acestea îl macină pe om trupește și sufletește, până la pierderea sinelui.
- Păstrează neștirbit în tine chipul lui Hristos, prin paza simțurilor, minții și a inimii, iar de vei cădea, revino-ți în sine precum odinioară fiul cel risipitor.
- Întoarce-te de pe drumul păcatului, chiar dacă ai pornit pe el, după cuvântul Sfinților Părinți, „Ori de câte ori vei cădea, scoală-te și te vei mântui”.
- Nu te autodistruge, pentru că în egală măsură îi vei distruge şi pe cei din casa și familia ta și atunci păcatul îți va fi îndoit.
- Renunță la păcat, pentru că oricât de păcătos ai fi, prin pocăință, cu tot ce implică aceasta, te poți învrednici, asemenea drepților, de cununa slavei dumnezeiești.
- Pune drept început îndreptării tale promisiunea lui Dumnezeu: „De vor fi păcatele voastre cum e cârmâzul, ca zăpada le voi albi, şi de vor fi ca purpura, ca lâna albă le voi face.”(Isaia 1, 18).
† Calinic,
Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților
Intră acum și în grupul de