O nouă arie terapeutică pentru pacienți cu probleme vasculare la Spitalul Clinic Județean Suceava prin aplicarea de proceduri endovasculare în sfera venoasă


Intră acum și în grupul de

Echipele multidisciplinare din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou din Suceava au pus în aplicare terapii moderne, schimbând complet perspectivele pentru pacienții aflați în situații critice. Săptămâna trecută, au fost realizate proceduri endovasculare în sfera venoasă, deschizând o nouă arie terapeutică ce deservesc pacienții cu probleme vasculare, a anunțat purtătorul de cuvânt al SCJU Suceava, dr. Dan Teodorovici.

Potrivit dr. Teodorovici, primul caz notabil este cel al unei paciente de 72 de ani, care s-a prezentat cu o tromboză venoasă profundă complicată de multiple afecțiuni cardiovasculare și comorbidități. Tratamentul anticoagulant inițiat a dus la sângerări active la nivelul sistemului digestiv, ceea ce a impus oprirea acestuia. Prin intermediul unor discuții între specialiștii cardiologi, chirurgi vasculari și radiologi intervenționali, pacienta a beneficiat de montarea unui filtru de vena cavă pentru prevenirea unui tromboembolism pulmonar. Această procedură, desfășurată în sala de angiografie, sub anestezie locală, a durat doar 30 de minute, cu riscuri minime. Pacienta a fost externată în condiții de siguranță la domiciliu, evitându-se astfel un posibil blocaj arterial pulmonar și decesul acesteia.

Dr. Teodorovici a spus că al doilea caz notabil a fost cel al unui tânăr de 24 de ani, internat în secția de cardiologie, care suferea de tromboză venoasă profundă extinsă la nivel iliac. Pentru acest pacient, s-a efectuat cu succes o trombaspirație mecanică pe cateter. Procedura a constat în puncția venei poplitee și aspirarea trombului format în venele principale, pentru a preveni desprinderea acestuia și formarea unui tromboembolism pulmonar.

Teodorovici a subliniat că notabil este faptul că Spitalul Clinic Județean Suceava este singurul spital din Moldova unde această procedură este disponibilă 24/7, prevenind complicații tardive care ar putea afecta calitatea vieții pacientului prin sindromul posttrombotic.

Aceste proceduri au arătat încă o dată angajamentul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava față de sănătatea populației, deoarece costurile materialelor necesare au fost suportate din fondurile proprii ale spitalului, ținând cont de nevoile pacienților. Această abordare reiterează importanța prioritizării sănătății și angajamentul față de furnizarea celor mai bune servicii medicale în beneficiul comunității.


Intră acum și în grupul de