De Ziua Armatei, IPS Calinic a prezentat Decalogul Militarului reamintind acestora importanța valorilor creștine, sacrificiului și protejării patrimoniului național și spiritual.


Intră acum și în grupul de

În ziua de 25 octombrie, în cinstea Zilei Armatei Române, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a alcătuit un Decalog al Militarului, reamintind acestora importanța valorilor creștine, sacrificiului și protejării patrimoniului național și spiritual.

Cu recunoștință către Dumnezeu pentru vocația de a sluji țara și neamul în apărarea acestora, Decalogul conține zece învățăminte esențiale pentru militarii români.

În primul rând, Înaltpreasfințitul Părinte îndeamnă militarii să fie gata în orice moment să-și asume nobila condiție de eroi ai neamului, să-și sporească credința în Dumnezeu pentru a ocoli moartea și să nu ezite să se jertfească pentru țara lor atunci când interesele acesteia sunt amenințate.

De asemenea, militarilor li se cere să se pregătească continuu, să fie strategi iscusiti și să cunoască istoria neamului, valorile sale și vitejiile strămoșilor. În plus, să îmbine disciplina spirituală cu apărarea valorilor fundamentale, datorie, onoare și patrie.

În încheiere, Decalogul îndeamnă militarii să pună încredere nețărmurită în Dumnezeu și să lupte împotriva celor care ar vrea să răpească tezaurul material și spiritual al țării, astfel încât să se înregimenteze în rândul Sfinților Militari din Împărăția lui Dumnezeu.

Decalogul Militarului:

  1. Mulțumește lui Dumnezeu pentru că te-a înzestrat cu această vocație de a sluji țara și neamul întru apărarea patrimoniului naţional şi spiritual.
  2. Fii gata oricând, potrivit jurământului militar, de a-ți asuma nobila condiţie de erou al neamului tău.
  3. Virtuţile militare, valorile creştine şi familia, într-un tot unitar, să fie pentru tine alfa şi omega unei vieţi și cariere împlinite.
  4. Sporește-ți credința în Dumnezeu pentru ca moartea să te ocolească întocmai ca pe cei hotărâţi să meargă pe calea sacrificiului suprem.
  5. Nu ezita niciodată să te jertfești pentru neamul tău, atunci când interesele acestuia sunt în mod vădit periclitate.
  6. Pregătește-te în așa fel încât, ca militar, mai bine să câștigi războiul prin cuvânt, decât oamenii prin sabie, şi pacea prin pace, nu prin război.
  7. Pregătește-te continuu, pentru a fi un foarte bun strateg și un iscusit ostaș, pătruns până în ultima fibră a simţirii de istoria neamului tău, cu victoriile şi vitejiile acestuia.
  8. Îmbină în mod armonios disciplina spirituală, primită în familie, cu apărarea valorilor fundamentale: datoria, onoarea şi patria, alături de omenia manifestă.
  9. Pune-ți încrederea neţărmurită în Dumnezeu – Preasfânta Treime, în Maica Domnului şi în Sfinţii Militari și nu te rușina a-ți mărturisi credința, întocmai marilor voievozi și conducători de odinioară.
  10. Luptă împotriva celor care ar vrea să ne răpească tezaurul material şi spiritual, ca astfel, biruind în lupta cea cu dreptate, să te înregimentezi în rândul Sfinţilor Militari din Împărăţia lui Dumnezeu.
† Calinic,

Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților


Intră acum și în grupul de