DSP Suceava: Nespălatul pe mâini al personalului sau păstrarea unor alimente în condiții improprii, cauzele probabile ale episodului de îmbolnăvire a unui grup de tineri din Franța


Intră acum și în grupul de

 Episodul de îmbolnăvire a grupului de tineri francezi a fost generat, cel mai probabil, de păstrarea de alimente în condiții improprii sau de nespălatul pe mâni al personalului care a manipulat alimente, întrucât probele de laborator analizate au ieșit negative, a anunțat, miercuri, DSP Suceava.

Directorul executiv al DSP Suceava, Daniela Marinela Odeh, a precizat într-un comunicat de presă că în ceea ce privește rezultatul final al anchetei epidemiologice în cazul grupului de cetățeni francezi cu suspiciune de toxiinfecție alimentară,  nu se poate declara acest episod de îmbolnăvire ca un focar confirmat de toxiinfecție alimentară, deoarece nu s-a depistat cauza îmbolnăvirii nici în produsele alimentare recoltate, nici în probele biologice ale pacienților.

Rezultatul probelor trimise la Centrul Regional de Sănătate Publică Iași a ieșit negativ pentru prezența anticorpilor împotriva enterovirusurilor, arată sursa citată.

„Cauzele probabile ale acestui episod de îmbolnăvire ar fi putut fi reprezentate de păstrarea în condiții improprii a produselor alimentare achiziționate, cât și de unele deficiențe în ceea ce privește respectarea regulilor de igienă personală de către personalul implicat în manipularea alimentelor, (spălarea și dezinfecția  corectă a mâinilor). Pacienții acestui grup, prezentați în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean  Sf. Ioan cel Nou Suceava, au fost consultați, investigați și tratați cu profesionalism astfel încât starea lor clinică s-a ameliorat rapid, evoluția lor medicală fiind favorabilă”, a precizat directorul DSP Suceava.

La mijlocul lunii octombrie un grup de turiști francezi format din 19 copii cu vârste cuprinse între 13 și 14 ani și un adult a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a SCJU Suceava cu simptome de toxiinfecție alimentară.

Cetățenii francezi au prezentat simptome precum febră, frisoane, scaune diareice, greață și vărsături.

Direcția de Sănătate Publică Suceava (DSP) a demarat imediat o anchetă epidemiologică pentru a investiga în detaliu meniul consumat de către grup, perioada de incubație a simptomelor și simptomatologia exactă a pacienților.

Potrivit declarațiilor însoțitorului grupului, aceștia au consumat cina la un restaurant în data de 17 octombrie, mic dejun la hotelul unde au fost cazați pe 18 octombrie și prânzul la o pizzerie din Sfântu Ilie. Aceștia au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe în noaptea de 18-19 octombrie 2023 la ora 00:35. Toți pacienții au fost consultați și li s-a administrat un tratament simptomatic. Trei copii și un adult au fost internați peste noapte în spital, în timp ce ceilalți nu au necesitat internarea.


Intră acum și în grupul de