Intră acum și în grupul de
Consiliul Local Suceava a aprobat, marți, în ședință de îndată, indicatorii tehnico-economici pentru prima etapă a proiectului parcului fotovoltaic din municipiu.
Viceprimarul Lucian Harșovschi a spus că pe terenul fostei Termica unde este groapa de zgură se dorește instalarea de panouri fotovoltaice.
El a spus că inițial proiectul a fost aprobat în luna iunie cu trei obiective de îndeplinit, dar pentru că finanțarea nerambursabilă europeană poate fi de maximum 10 milioane de euro, a fost împărțit în două etape, iar prima etapă presupune montearea a 12.636 de panouri fotovoltaice pe 486 de linii, din care 426 vor fi fixe, iar 60 mobile și se vor roti după soare. Panourile vor avea o putere maximă de 570 de W.
Lucian Harșovschi a menționat că atunci când s-a trimis spre consultare acest proiect consilierul local PSD Gabriel Buciac a semnalat o eroare de calcul.
„Atunci când au făcut calcule proiectanții în loc să înmulțească 426 cu 570 pentru partea de panouri fixe au înmulțit 486 cu 570”, a spus viceprimarul.
El a menționat că din acest motiv se face o corectură materială privind puterea nominală a instalației.
„Este o greșeală de calcul a proiectantului”, a spus Harșovschi.
Consilierul PSD Gabriel Buciac a solicitat să se verifice dacă această greșeală de calcul nu afectează și alte date din proiect, dar a fost asigurat că totul este în regulă și proiectul poate fi depus spre finanțare.
Consilierul local PSD Dan Ioan Cușnir a spus că astfel de parcuri fotovoltaice au fost înființate de alte localități din țară pe fonduri europene la vremea în care Suceava cumpăra biciclete electrice pe care nu le folosește nimeni și a întrebat când ar putea municipiul Suceava să beneficieze de acest parc.
Viceprimarul Lucian Harșovschi a răspuns că se estimează că în circa doi ani parcul fotovoltaic să fie funcțional și a menționat că municipalitatea suceveană nu putea să depună cerere de finanțare mai repede pentru că nu era proprietar al terenului.
Intră acum și în grupul de