Intră acum și în grupul de
La începutul lunii octombrie, șase grădinițe din județul Suceava au demarat activitățile din cadrul proiectului „Să fim prieteni – Fără Bullying”, dezvoltat de Salvați Copiii și finanțat de EGGER Romania. Astfel, peste 700 de copii, 42 de cadre didactice și 900 de părinți din Rădăuți, Satu Mare și Frătăuții Vechi sunt implicați în prevenirea și excluderea comportamentelor agresive. Programul are la bază cele mai recente cercetări în domeniu și este ușor de integrat în rutina zilnică.
O analiză recentă a organizației Salvați Copiii arată că hărțuirea și comportamentul agresiv în școală ori în clasă, precum și perpetuarea lui în mediul online, afectează emoțional, an de an, sute de mii de elevi. Aceștia devin victime ale situațiilor de violență fizică și de amenințare sau ale mesajelor umilitoare transmise online (49%), asistă în calitate de martori (82%) sau recunosc că au comis ei înșiși astfel de fapte (27%). Proiectul ”Să fim prieteni – Fără Bullying” este destinat copiilor de grădiniță pentru că experiențele zilnice pe care aceștia le au cu educatorii și colegii determină formarea unor tipare comportamentale, care influențează ulterior viața de adult.
”Dacă experiențele sunt pozitive, ele contribuie formarea stimei de sine și a curajului de a se integra în noi comunități – în timpul liber, la școală, în relațiile personale și în viața profesională. Dacă experiențele sunt neplăcute, pot duce la emoții negative, neîncredere în tot ce ne înconjoară și sentimentul de singurătate. De aceea, este important ca adulții să lucreze cu intenție și continuu pentru a crea comunități sigure și incluzive pentru copii în grădinițe”, arată Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
Principalele activități din cadrul proiectului constau în sesiuni de formare pentru directori, cadre didactice și consilieri, precum și în asistarea specialiștilor din grădinițe în utilizarea metodologiei ”Să fim prieteni” în lucrul cu copiii, cadrele didactice și părinții. Totodată, proiectul vizează dotarea grădinițelor cu materiale educaționale specifice, precum și evaluarea constantă și ajustarea implementării.
”Acest proiect are în centru patru valori fundamentale: toleranță, respect, grijă și curaj. Sunt aceleași valori pe care compania EGGER, împreună cu angajații ei, le împărtășesc și le susțin în toată activitatea. Dezvoltarea spiritului comunitar și promovarea relațiilor sociale pozitive stau la baza formării viitorului adult. Este și datoria noastră, ca o companie atentă la nevoile comunității, să ne implicăm în acțiuni care să dezvolte la copii spiritul de echipă, colaborarea, un mediu pozitiv și o viață productivă”, transmite Alina Chifan, Director de Marketing al EGGER Romania.
Analiza impactului proiectului implementat și în alte zone ale României demonstrează eficiența intervenției prin schimbări comportamentale relevante la copii. Astfel, 50% dintre copiii care au lucrat cu valorile programului „Să fim prieteni” se joacă împreună mai bine și sunt mai toleranți în interacțiunile reciproce. Totodată, comportamentele de excluziune socială s-au redus de la 21% la 7% în rândul copiilor participanți, în timp ce comportamentele agresive au scăzut de la 17% la 9%. Nu în ultimul rând, 12% dintre copii au devenit mai curajoși în modul în care își apără prietenii.
Intră acum și în grupul de