Șase noi cazuri de diabet zaharat depistate la acțiunea de testare gratuită organizată la SCJU Suceava


Intră acum și în grupul de

În data de 14 noiembrie 2023, Centrul Antidiabetic Suceava, în colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava, a organizat o acțiune pentru testarea și monitorizarea pacienților cu diabet zaharat și persoanelor nediagnosticate, cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva Diabetului Zaharat.

Ambulatoriul de specialitate Diabet zaharat din cadrul spitalului a fost deschis gratuit pentru toți doritorii, iar peste 200 de suceveni au participat la eveniment. Cinci medici diabetologi au efectuat 119 de consultații, oferind testarea gratuită a HbA1c și a glicemiei.

Rezultatele testelor au dus la descoperirea a 6 noi cazuri de diabet zaharat, cu valori ale glicemiei cuprinse între 180 și 290 mg/dl și valori ale HbA1c între 6,5 și 8%. Acești pacienți au primit consiliere medicală de la medicii specialiști. De asemenea, au fost identificate 28 de persoane cu valori la limită, sugestive pentru prediabet.

Studenții de la Facultatea de Medicină și Științe Biologice, specializarea Nutriție și Dietetică, au fost implicați activ în această inițiativă. Ei au determinat compoziția corporală a 102 pacienți și au promovat stilul de viață sănătos cu ajutorul broșurilor educative privind dietă și exercițiul fizic.

Analiza compoziției corporale a relevat că, din cei 102 pacienți, 72 (70,6%) au fost femei, iar 30 (29%) au fost bărbați, cu o medie a vârstei de 60 de ani. Majoritatea pacienților s-au încadrat la suprapondere sau obezitate, subliniind necesitatea unor intervenții pentru promovarea unui stil de viață sănătos.

Dr. Claudiu Cobuz, Medic primar șef Secție diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, lector universitar și doctor în științe medicale, a subliniat importanța optimizării stilului de viață în ameliorarea controlului glicemic și prevenirea progresiei de la prediabet la diabet.

Inițiativa a oferit pacienților cu diabet zaharat, dar și celor la suspiciune diagnostică, oportunitatea de a beneficia de teste gratuite, inclusiv dozarea hemoglobinei glicozilate, un indicator esențial al hiperglicemiei cronice. Centrul Antidiabetic Suceava continuă să fie un partener activ în sprijinirea comunității în gestionarea și prevenirea diabetului zaharat.


Intră acum și în grupul de