Campania „VIOLENȚA INVIZIBILĂ” demarată de polițiștii suceveni pentru prevenirea violenței domestice


Intră acum și în grupul de

Polițiștii din Suceava au lansat Campania „VIOLENȚA INVIZIBILĂ – Recunoaște. Evită. Descurajează. Ajută!” pentru a marca Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor și cele 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeii (25 noiembrie – 10 decembrie).

În primele 10 luni ale anului 2023, autoritățile au emis 227 de ordine provizorii de protecție și au implementat 298 de măsuri de protecție pentru victimele agresiunii în familie. Confruntându-se cu 3.330 de situații de violență domestică, dintre care 1.136 în mediul urban și 1.194 în mediul rural, polițiștii au reacționat rapid și eficient pentru a proteja cetățenii.

Scopul campaniei este de a informa și conștientiza cetățenii suceveni cu privire la riscurile violenței domestice, prezentând formele de manifestare definite de Legea 217/2003 și instrumentele legislative de protecție a victimelor.

Victimele violenței în familie au la dispoziție mai multe opțiuni pentru a cere ajutor și protecție. Acestea pot depune o sesizare la sediul unității de poliție de pe raza de domiciliu, apela ofițerul de serviciu al secției/localei de poliție, suna la Serviciul Unic de Apel de Urgență 112, sau face o sesizare verbală direct la agentul de poliție de patrulare. De asemenea, victima poate sesiza organul de cercetare penală sau procurorul cu o plângere prealabilă penală.

În cazul leziunilor fizice sau traumelor psihice, victimele pot apela unitățile de primiri urgențe sau serviciile de Medicină Legală. Pentru consiliere și suport, inclusiv consiliere psihologică, victimele se pot adresa furnizorilor de servicii sociale, direcțiilor generale de asistență socială și protecție a copilului sau organizațiilor neguvernamentale.

Un important instrument de sprijin este Call-Center-ul HELPLINE 0800 500 333, disponibil 24/7 și destinat victimelor violenței în familie. Ordinul de protecție provizoriu, emis pe loc de către polițiști pentru o perioadă de cel mult 5 zile, cuprinde măsuri esențiale pentru protejarea victimelor și pedepsește încălcarea acestora cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.


Intră acum și în grupul de