Emil Ursu către IPS Calinic: Nu schimbați denumirea Cazinoului Vatra Dornei în Palatul Dornelor. Bucovina istorică mai are multe palate, dar a avut și mai are un singur cazino, cel de la Vatra Dornei!


Intră acum și în grupul de

Directorul Muzeului Național al Bucovinei, Emil Ursu, a făcut, marți, la inaugurarea Cazinoului Băilor din Vatra Dornei, un apel către Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, să nu modifice denumirea acestei clădiri din Cazinoul Băilor în Palatul Dornelor întrucât ar șterge o pagină din istoria Bucovinei.

Emil Ursu a prezentat spre finalul manifestării, istoria Bucovinei din 1774 până în 1944, de la anexare la al doilea război mondial, cu referiri specifice pentru zona Dornelor inclusiv privind Cazinoul Băilor.

În final, el a făcut un apel IPS Calinic să nu schimbe numele acestei clădiri și să mențină denumirea de Cazinoul Băilor.

„Vă rugăm să nu permiteți să se șteargă o pagină frumoasă din istoria Bucovinei. Lăsați în titulatura obiectivului pe care astăzi l-ați sfințit sintagma „Cazinoul Băilor”. Sufletul bucovinenilor a fost de atâtea ori sfâșiat, clădirile orașelor noastre dărâmate, memoria noastră ștearsă sau uitată intenționat. Vă rugăm cu smerenie și demnitate să nu permiteți încă o nedreptate pentru istoria Bucovinei. Aici a fost un spațiu public pentru activități socio-culturale, este de astăzi, datorită grijii dumneavoastră, un centru muzeal: Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor”. Bucovina istorică mai are astăzi multe palate. A avut și mai are însă un singur cazino, cel de la Vatra Dornei”, a conchis Emil Ursu.  

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a anunțat că clădirea care a fost restaurată și inaugurată se va numi Palatul Dornelor, fiind vorba de fostul „Cazinou al Băilor” din Vatra Dornei.


Intră acum și în grupul de