Lungu: Blocul care a explodat în Burdujeni va fi reparat doar dacă ancheta penală confirmă datele inițiale. Dacă sunt alte cauze proiectul poate să fie neeligibil


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că speră că ancheta penală în cazul exploziei de anul trecut de la un bloc din Burdujeni va constata că explozia a fost provocată după ce persoana care a decedat în incident a uitat aragazul deschis.

Lungu a spus că în data de 5 decembrie se împlinește un an de zile de la tragedia din Burdujeni, acolo unde s-a produs o explozie într-un apartament afectând mai multe locuințe.

Primarul a menționat că în urma expertizei care a fost făcută și plătită de Primărie s-a stabilit foarte clar că la scara D, acolo unde nu a avut loc explozia, oamenii se pot muta și a menționat că pentru consolidarea și repararea scării E a fost depus un proiect la Ministerul Dezvoltării.

„El este eligibil, dar mai are o piesă lipsă la dosar: este vorba de ancheta penală care se face acolo. Sper să finalizeze poliția ancheta penală, pentru a se vedea cine sunt vinovații. Dacă iese altceva din anchetă, așa cum s-a precizat la început a fost acel incident că persoana care a decedat a lăsat aragazul deschis și a avut loc explozia. Dacă sunt alte cauze, e clar că proiectul poate să fie neeligibil. Eu sper să fie așa și concluzia anchetei penale. În măsura în care avem finalizată și ancheta penală dosarul este în ordine și îl putem finanța”, a spus Ion Lungu.

El a transmis persoanelor din blocul care a explodat că este interesat și preocupat de acest subiect.

„Pentru persoanele de la scara E, cele care nu se pot muta, probabil că vom mai acorda un sprijin financiar încă pentru un an de zile, să mai stea un an de zile până când sperăm să se aprobe repararea blocului”, a spus Ion Lungu.

În luna septembrie Ion Lungu, a anunțat că reconstrucția scării de bloc afectată de explozia din decembrie 2022 va costa 14,7 milioane de lei, respectiv 2,9 milioane de euro.

„Am depus cererea de finanțare prin Programul de reabilitare a locuințelor cu risc seismic ridicat, prin Ministerul Dezvoltării. Pentru reconstruirea acelei scări trebuie 14,7 milioane de lei din care de la bugetul de stat 12, 5 milioane de lei și 2,2 milioane de lei de la bugetul local”, a declarat Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de