Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava introduce tehnologie de vârf în chirurgia glandelor tiroide și paratiroide


Intră acum și în grupul de

Într-un demers menit să ridice standardul intervențiilor chirurgicale la un nivel superior, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Suceava a efectuat cu succes, săptămâna trecută, o paratiroidectomie totală utilizând în premieră un dispozitiv de neuro-monitorizare intraoperatorie, a anunțat, miercuri, purtătorul de cuvânt al SCJU Suceava, dr. Dan Teodorovici.

El a spus că acest pas semnificativ în evoluția tehnologică a intervențiilor chirurgicale a avut loc în cadrul secției de chirurgie generală a spitalului și a implicat utilizarea dispozitivului de neuro-monitorizare pentru minimizarea riscului de leziuni ale nervilor laringei recurenți, o complicație temută în chirurgia glandelor tiroide și paratiroide.

Dr. Teodorovici a menționat că echipa medicală a fost formată din dr. Petru Velnic și dr. Lucian Leneschi – medici primari chirurgie generală și dr. Alina Buciu, medic primar ATI, iar intervenția a decurs fără incidente, nu au fost înregistrate complicații postoperatorii, pacientul fiind externat vindecat chirurgical.

Conform statisticilor, intervențiile chirurgicale asupra glandelor tiroide și paratiroide au devenit tot mai frecvente, dat fiind creșterea incidenței afecțiunilor tiroidiene. Astfel, operațiile sunt indicate în cazul hipertiroidiilor, gușilor nodulare și cancerului tiroidian. În ceea ce privește glandele paratiroide, intervenția chirurgicală este soluția pentru adenoamele paratiroidiene și hiperparatiroidismul secundar în cadrul insuficienței renale cronice.

Pentru a face față acestor provocări medicale complexe, SCJU Suceava a investit într-un dispozitiv de neuro-monitorizare intraoperatorie, achiziționat din fonduri proprii. Acest dispozitiv unic în Moldova oferă numeroase avantaje, printre care facilitarea localizării și identificării nervilor recurenți, expunerea și disecția acestora, precum și semnalarea eventualelor leziuni.

Purtătorul de cuvânt al SCJU Suceava a subliniat că introducerea acestei tehnologii avansate în dotarea medicală al spitalului reflectă angajamentul continuu pentru creșterea calității actului medical, asigurând în același timp siguranța și confortul pacientului.

Prin această inițiativă, spitalul își menține poziția de lider în domeniul medical regional, demonstrând adaptabilitatea la progresul constant al medicinei, a precizat sursa citată.


Intră acum și în grupul de