Poliția Română desfășoară acțiunea națională „PIROTEHNIC” pentru prevenirea evenimentelor neregulamentate în perioada sărbătorilor de iarnă


Intră acum și în grupul de

În perioada 25 septembrie 2023 – 5 ianuarie 2024, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase desfășoară acțiunea națională „PIROTEHNIC” cu scopul prevenirii, constatării și combaterii evenimentelor cauzate de nerespectarea prevederilor legale în domeniul articolelor pirotehnice. Acțiunea vizează persoanele fizice și juridice, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Structurată pe două faze, prima fază a acțiunii, desfășurată între 25 septembrie și 13 noiembrie 2023, a implicat verificarea societăților comerciale autorizate în operațiuni cu articole pirotehnice. Au fost identificate persoane fizice și juridice neautorizate care au comercializat ilegal astfel de articole.

În total, au fost efectuate 581 de controale la persoanele fizice și juridice autorizate/neautorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice, iar rezultatul a fost constatarea a 62 de infracțiuni și cercetarea penală a 60 de persoane. Au fost aplicate 91 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 105.100 de lei, și acordate 4 avertismente.

În prima fază a acțiunii, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 4.442 de kilograme de articole pirotehnice din diverse categorii de pericol.

În faza a doua care se desfășoară până în 5 ianuarie 2024, în perioda 14 -24 noiembrie 2023, au fost confiscate 1.318 kilograme de articole pirotehnice, iar în urma a 155 de acțiuni de prevenire s-au constituit 24 de dosare penale, constatându-se 31 de infracțiuni și aplicându-se 24 de sancțiuni contravenționale în valoare de 83.500 de lei.

Poliția Română recomandă achiziționarea articolelor pirotehnice doar de la persoane autorizate, verificarea etichetelor în limba română și sesizarea poliției în cazul comercializării ilegale a acestor produse.

De asemenea, se reamintește că folosirea articolelor pirotehnice este interzisă în anumite condiții, inclusiv între orele 24.00 și 6.00, la distanță de construcții, instalații electrice și alte obiective specifice, precum și în apropierea pădurilor.

Încălcarea acestor reguli constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare sau amendă, iar pentru tulburarea liniștii și ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare a articolelor pirotehnice, se aplică sancțiunile prevăzute de lege.


Intră acum și în grupul de