Timpi de așteptare de o lună la SCJU Suceava la scintigrafii. Aceștia vor scădea după ce CJ Suceava a cumpărat un nou dispozitiv


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, împreună cu conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava și a Laboratorului de Medicină Nucleară, au dat asigurări, joi, că timpii de așteptare pentru efectuarea de investigații la acest laborator vor scădea după achiziționarea unui nou dispozitiv SPEC-CT.

Flutur a spus că a fost achiziționat un aparat modern, un scintigraf, arătând că în urmă cu doi ani s-a înființat acest laborator de medicină nucleară care a devenit extrem de frecventat.

„Peste 2000 de pacienți au venit până acum să-și facă analizele la aparatele de aici de la Suceava. Peste patru sute au făcut PET-CT, o examinare foarte complexă pentru depistarea cancerului. Sunt cinci oameni care lucrează și au cerut dublarea personalului ca să lucreze în două schimburi și vor să efectueze asemenea investigații pentru circa o mie de pacienți anual la scintigraf și circa 400 anual la PET-CT”, a spus Flutur.

El a arătat că este o activitate complexă de depistare a cancerului și de asemenea sunt acele metode moderne de tratament, radioterapie, chimioterapie sau această terapie cu izotopi.

„Este o investiție a CJ Suceava pe un program transfrontalier. Aparatul costă circa 450.000 de euro”, a spus Flutur.

El a menționat că în ceea ce privește patologia oncologică se fac investiții și lucrările la noul spital de oncologie au ajuns la circa 50 la sută, iar după deschiderea acestuia pacienții nu vor mai fi nevoiți să meargă la Iași, Tg. Mureș, Cluj să aștepte luni de zile.

„Cei de la Cernăuți sunt beneficiarii acestui proiect mare, dar pentru Suceava vine ca o mănușă acest scintigraf”, a explicat Flutur.

Managerul spitalului, dr. Alexandru Calancea a declarat la rândul său că activitatea SCJU Suceava se bazează pe doi piloni: de investiții și activitatea medicală.

„În ceea ce privește investițiile, mulțumesc președintelui CJ Suceava și întregului Consiliu Județean pentru că au înțeles de fiecare dată când spitalul a venit cu cereri de finanțare pentru a investi în acest spital. În anul 2021, în februarie acest laborator a primit autorizația de funcționare, iar în decembrie 2023 este o nouă investiție”, a spus dr. Calancea.

El a amintit că în acest laborator s-au investit inițial patru milioane de euro, iar acum, în decembrie 2023 mai investim 450.000 de euro în acest laborator pentru că a crescut foarte mult adresabilitatea.

„Avem adresabilitate crescândă din toate orașele Moldovei și din afara regiunii, din Galați, Brăila, Iași, Vaslui, Suceava, Bacău, Neamț, Botoșani, iar din afara Moldovei din Bistrița Năsăud, Cluj, Sibiu. De aceea este nevoie de această investiție. Cei din CJ au înțeles, ne-au sprijinit iar astăzi este o zi de mare bucurie. Din cauza creșterii adresabilității, timpii de așteptare la scintigrafie au crescut la o lună de zile. Noi vom scurta acești timpi de așteptare la SCJU Suceava pentru că în alte centre acești timpi sunt de luni de zile”, a spus managerul spitalului.

Dr. Calancea a mulțumit dr. Guțu care a pus bazele Laboratorului de Medicină Nucleară la Suceava

„Vrem să mărim schema de personal, vrem să aducem doctori noi în această zonă pentru că este o verigă extrem de importantă pentru zona medicală a Spitalului județean”,  mai spus Calancea.

Directorul medical al SCJU Suceava, dr. Dimitrie Siriopol, a menționat că în ceea ce privește activitatea Laboratorului de Medicină Nucleară este o zonă de nișă, o zonă de performanță medicală ce se face la Suceava.

„Vom căuta să o îmbunătățim. Suntem în căutare și avem discuții cu alți medici pentru a veni și a reuși să mărim timpul de lucru și perioada de investigații”, a spus dr. Siriopol.

Șeful Laboratorului de Medicină Nucleară, dr. Mihai Guțu, a declarat că la Suceava se face medicină nucleară de top la modul că avem dispozitive performante.

„Noul dispozitiv achiziționat sperăm că ne va permite realizarea unui flux mai mare de pacienți. Cerere este. Din păcate, patologia oncologică este cea care cu ponderea cea mai mare în investigații, dar cu aceste dispozitive se pot investiga și alte patologii”, a explicat dr. Guțu.

El a menționat că se va extinde direcția de examinări și că vor fi aduși noi radioizotopi.

„Suntem în autorizarea laboratorului pentru utilizarea unor izotopi în premieră națională.  Activitatea va fi în creștere exponențială și va fi nevoie de personal care să susțină această activitate”, a mai spus dr. Guțu.


Intră acum și în grupul de