IPS Calinic de Anul Nou: Participarea noastră la Revelion trebuie să aibă alte coordonate şi alte aşteptări decât cele vremelnice


Intră acum și în grupul de

IPS Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a transmis un mesaj cu ocazia Anului Nou, aducând în atenție semnificația acestui moment în contextul istoriei și al tradițiilor religioase. Arhiepiscopul a evidențiat cele trei începuturi de an civil cunoscute de-a lungul istoriei și a subliniat importanța momentului pentru credincioși.

În mesajul său, IPS Calinic a explicat că în prima zi a Anului Nou, Biserica a rânduit să mulțumească lui Dumnezeu printr-un Tedeum, imn de laudă. A subliniat că în această zi se citește și Molitfele Sfântului Vasile cel Mare și ale Sfântului Ioan Gură de Aur în multe biserici. Mesajul arhiepiscopului a pus accentul pe ideea că, în Sfânta Liturghie, trecutul, prezentul și viitorul coexistă, iar anul trăit liturgic devine o teofanie.

Arhiepiscopul a dezvăluit că în rugăciunile Tedeum-ului se exprimă dorința ca întreaga activitate din noul an să se desfășoare sub binecuvântarea Sfintei Treimi. Totodată, s-a subliniat importanța îndepărtării tuturor obiceiurilor vătămătoare și patimilor stricătoare de suflet, precum și necesitatea iertării pentru greșelile comise în anul precedent.

Un aspect important evidențiat în mesaj a fost rugămintea ca anul nou să fie binecuvântat cu pace, sănătate și viață fără de păcate. Arhiepiscopul a menționat că aceasta este o aspirație greu de atins, dar nu imposibilă, iar rugăciunile exprimate au avut în vedere să îndepărteze mânia dreaptă a lui Dumnezeu.

Mesajul a culminat cu un apel la bucurie, împlinire și unitate, inspirat din cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Bucuraţi-vă! Desăvârşiţi-vă, mângâiaţi-vă, fiţi uniţi în cuget, trăiţi în pace, şi Dumnezeul dragostei şi al păcii va fi cu voi”. Arhiepiscopul Calinic a subliniat astfel că participarea la Revelion trebuie să aibă așteptări și coordonate spirituale, depășind dimensiunea temporală și trecând în sfera valorilor religioase și morale.

„Aşadar, participarea noastră la Revelion trebuie să aibă alte coordonate şi alte aşteptări decât cele vremelnice. Care sunt acestea? Ni le spune Sfântul Apostol Pavel: „Bucuraţi-vă! Desăvârşiţi-vă, mângâiaţi-vă, fiţi uniţi în cuget, trăiţi în pace, şi Dumnezeul dragostei şi al păcii va fi cu voi””, a arătat IPS Calinic.


Intră acum și în grupul de