Dramaturgul argentinian Salvador Amore vine în România la lansarea ediției în limba spaniolă a romanului „Iubita lui Sabato” a scriitorului sucevean Constantin Severin


Intră acum și în grupul de

Cunoscutul dramaturg, regizor de teatru și actor Salvador Amore, se pregătește să facă o vizită specială în București și Iași. Motivul acestei călătorii este legat de lansarea edițiilor în română și spaniolă ale romanului „Iubita lui Sabato”, semnat de scriitorul sucevean Constantin Severin, în care Amore devine el însuși personaj.

În 2008, Constantin Severin avea un vis îndrăzneț: să scrie un roman de dragoste cu Ernesto Sabato în rolul principal. Însă, contactarea directă a maestrului argentinian părea aproape imposibilă.

Amore, vecin și prieten de peste 50 de ani al lui Sabato, a servit ca puntea de comunicare între Severin și idolul său literar, facilitând astfel acceptul pentru proiectul năstrușnic. Cu aprobarea lui Sabato, Severin a scris rapid romanul în șase luni, combinând ficțiunea cu docu-ficțiunea, și a reușit să aducă în poveste personalități cunoscute din ambele țări, de la Sabato și Borges la Victor Brauner și Vintilă Horia, ilustrând o poveste de dragoste între două culturi mari, română și argentiniană. Cartea a fost publicată în 2010 la editura Curtea Veche din București.

Parteneriatul cultural dintre Constantin Severin și Salvador Amore a evoluat, culminând cu premiera piesei „Tango în fum de țigare”, regizată de regretatul Bogdan Ulmu, la Teatrul Ateneu din Iași, în 2010. Ligia Cosoi, prietena lui Severin, a jucat în spectacol și a participat la lansarea romanului în Iași.

Acum, în 2024, Salvador Amore va fi prezent la București și Iași pentru a participa la evenimentele de lansare a romanului în ediții română și spaniolă. Valentin Ajder, editorul, va fi gazda acestor evenimente, oferind fanilor șansa de a dialoga cu Amore despre relația sa cu Ernesto Sabato și despre tangoul argentinian.

Evenimentul va oferi fanilor ocazia de a dialoga cu vecinul și prietenul lui Ernesto Sabato, aducând astfel un omagiu literaturii și culturii româno-argentiniene.

Cu toate că Ligia Cosoi și Bogdan Ulmu, prieteni apropiați, nu vor mai putea fi prezenți la acest eveniment, amintirea lor va veghea asupra acestei frumoase povesti de dragoste literară și culturală dintre România și Argentina.


Intră acum și în grupul de