Alertă de gripă aviară la lebede în comuna Rădășeni. DSP Suceava transmite recomandări generale în asemenea situații


Intră acum și în grupul de

DSP Suceava a anunțat, luni, că în urma adresei DSVSA nr. 328/08.01.2024, emisă de SERVICIUL CONTROL OFICIAL SĂNĂTATE ȘI BUNĂSTARE ANIMALĂ, se confirmă prezența genomului virusului gripei aviare la 10 cadavre de lebede de iarnă în Fondul de Vânătoare 67 Rotopănești, sat Pocoleni, comuna Rădășeni.

Gripa aviară, o boală infecțioasă a păsărilor cauzată de tulpinile de tip A ale virusului gripal, este confirmată în această zonă.

DSP Suceava a emis o serie de măsuri generale pentru populație, având în vedere riscul de transmitere la oameni.

Simptome și modalități de transmitere: Boala la om se manifestă prin febră peste 38 de grade, tuse, dificultate în respirație, dureri musculare și ale globilor oculari. Transmiterea la oameni se realizează prin contact direct cu păsările bolnave, produsele patologice eliminate de acestea și cu cadavrele lor.

Măsuri generale pentru populație:

  1. Igiena personală: Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei și a săpunului se șterg mâinile cu alcool sanitar.
  2. Evitați contactul cu păsări moarte: Nu manipulați păsări moarte și supravegheați copiii pentru a preveni orice contact cu păsări bolnave sau moarte.
  3. Achiziționarea produselor din carne de pasăre: Cumpărați carne de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate.

Măsuri suplimentare pentru prepararea hranei:

  • Separarea cărnii crude de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate.
  • Folosirea diferitelor ustensile pentru manipularea alimentelor crude și gata preparate.
  • Pregătirea cărnii de pasăre la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C.
  • Spălarea ouălor înainte de a le prelucra termic și spălarea mâinilor după manipularea păsărilor sau ouălor crude.

Persoanele care au avut contact cu păsări infectate sunt sfătuite să își monitorizeze sănătatea cel puțin 10 zile pentru posibile simptome.

Se recomandă vaccinarea împotriva gripei sezoniere pentru a reduce riscul de a se îmbolnăvi de virusurile gripei umane și aviare în același timp.

Autoritățile solicită sprijinul cetățenilor pentru a respecta aceste măsuri și a informa imediat medicul veterinar despre orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări. Colaborarea cu personalul sanitar și autoritățile veterinare este crucială în gestionarea acestei situații de urgență, arată directorul executiv al DSP Suceava, ec. Daniela


Intră acum și în grupul de