VIDEO-FOTO//Protest spontan al transportatorilor și fermierilor suceveni. Traficul rutier se desfășoară îngreunat pe DN 2 și centura Sucevei


Intră acum și în grupul de

Transportatorii și fermierii suceveni s-au alăturat, miercuri, protestului spontan organizat la nivel național, iar pe centura Sucevei, dar și pe DN 2 circulația rutieră s-a desfășurat îngreunat, cu viteză foarte redusă, pe alocuri blocându-se.

Înainte să se pună în mișcare, transportatorii s-au certat cu forțele de ordine după ce, la solicitarea jandarmilor, poliția rutieră a blocat accesul în parcarea de TIR-uri unde se adunaseră protestatarii pe motiv că este supraaglomerată.

La fața locului au fost chemate mai multe echipaje de poliție, fiind prezent și șeful Serviciului Poiliției Rutiere, comisar șef Petrică Jucan.

După discuții cu șoferii, poliția a acceptat să permită accesul în parcare a TIR-urilor care staționau deja pe șoseaua de centură, pe prima bandă, iar ulterior aceștia au pornit în marș de protest.

Transportatorii sunt nemulțumiți de creșterea necontrolată a tarifelor la RCA, proasta gestiune a ASF a sistemului de asigurări RCA, timpii extrem de lungi de așteptare în frontiere, care aduc zilnic pierderi de câteva sute de euro/camion transportatorilor români (și care nu sunt influențați doar de neaderarea la Schengen, ci și de controlul greoi al autorităților române în frontiere și mai ales al CNAIR), nereguli privind acuratețea cântăririlor din frontiere, scumpirea vinietei din următorii ani și valoarea mare a accizei la motorină, care nu se poate recupera, ca în alte țări.

Totodată, ei sunt nemulțumiți și de introducerea, de la 1 ianuarie, a obligației echipării camioanelor cu sisteme de geolocalizare conectate la sistemul Ministerului Finanțelor, pentru a controla traseul mărfurilor și a ușura, astfel, controlul ANAF asupra taxării mărfurilor care intră pe teritoriul României în condițiile în care autoritățile fiscale nu au făcut nimic pentru a pregăti aplicarea acestei legi.

Fermierii sunt și ei nemulțumiți și cer echivalarea categoriei B cu TR și a categoriei B1 cu TR1,  consideră că obligativitatea înmatriculării vehiculelor la primărie cu cartea de identitate este o măsură abuzivă critică obligativitatea inspecției tehnice periodice, pe care o consideră o formă de „jaf național” în lipsa unor proceduri clare și faptice de verificare, acuză guvernul de lipsa subvențiilor și de diverse tertipuri administrative, controlate fie de incompetență, fie de nefuncționalitatea sistemului informatic, solicită ca subvențiile să fie plătite imediat după depunerea cererii, fără amânare sau proceduri care să implice plăți de dobânzi.â

Ei mai cer un cadru legislativ care să protejeze fermierii români împotriva investitorilor străini care beneficiază de condiții avantajoase de creditare și susțin că schimbările frecvente ale legislației creează incertitudine și afectează negativ planurile de afaceri.

Protestul include revendicări pentru o lege a agendei și o lege a prevenției, pentru a oferi claritate și responsabilitate în relațiile contractuale și pentru a preveni situațiile conflictuale.


Intră acum și în grupul de