Călugărul acuzat de omor, arestat preventiv de Tribunalul Suceava


Intră acum și în grupul de

Călugărul de la schitul din satul Manolea acuzat de omor a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de Tribunalul Suceava.

Minuta instanței: „Admite propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. În temeiul art. 226 Cod procedură penală, art. 202 alin. 1, 2, 3 şi 4 lit. e Cod procedură penală rap. la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului IACOB STAFIE, în prezent aflat în stare de reţinere în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Suceava, cercetat pentru săvârşirea infracțiunii de omor, prev. de art. 188 Cod penal, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 16.01.2024 până la data de 14.02.2024, inclusiv. În baza art. 230 Cod procedură penală dispune emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului IACOB STAFIE. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. În baza art. 275 alin. 6 Cod procedură penală, suma de 340 lei reprezentând onorariul avocatului Ciutac Brânduşa desemnat din oficiu pentru inculpat, se suportă de stat şi se avansează din fondurile speciale ale Ministerului Justiţiei în contul Baroului Suceava. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpat şi de la comunicare pentru procuror. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 16.01.2024, ora 18:00”.

Potrivit datelor din anchetă, doi frați, Vasile și Florentin R. au plecat sâmbătă la schitul din satul Manolea unde au consumat băuturi alcoolice în exces împreună cu un călugăr de la acel schit,  Iacob Stafie.

La un moment dat, întrucât se simțea rău, unul dintre frați, Vasile R., a plecat spre domiciliu lăsându-i pe aceștia la schit.

Călugărul a povestit că ulterior, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orelor 03:30-04:00, Florentin R. (58 ani) a mers la grajd spunând fără motiv că vrea să dea drumul animalelor afară.

Pe acest fond între cei doi a avut loc o discuție în contradictoriu, cei doi îmbrâncindu-se reciproc și căzând, iar ulterior Florentin R. s-a ridicat și a plecat spre casă. Odată ajuns în zona porții de acces în curtea schitului, înafara curții bărbatul a căzut jos, iar călugărul, văzând că nu-l poate ridica a mers și i-a anunțat membrii familiei.

În jurul orelor 05:00-05:30, un alt frate al victimei a mers cu mașina împreună cu fiul său , l-au luat pe bărbat și l-au adus acasă unde l-au schimbat de haine și văzând că nu își revine a solicitat intervenția unui echipaj de ambulanță.

Acesta a fost preluat și transportat la Spitalul Municipal Fălticeni, iar de aici la Spitalul Județean Suceava, având diagnosticul TCC cu pierderea stării de cunoștință, comă de gradul IV profundă, stop cardio-respirator resuscitat.

Duminică seara la ora 22.30, bărbatul a murit.

În acest caz a fost pusă în mișcare acțiunea penală pentru omor față de călugăr constând în aceea că în seara de 13/14 ianuarie 2024, pe fondul consumului de alcool și a unui conflict spontan, pe care l-a avut cu Florentin R., fiind şi sub influența băuturilor alcoolice, a exercitat cu intenție acte de violențe fizice asupra bărbatului aplicându-i mai multe lovituri, provocându-i leziuni care au condus ulterior la deces.


Intră acum și în grupul de