Mircea Geoană, la conferința Cyber și AI de la Suceava: Există o transformare a lumii cum n-a avut umanitatea niciodată în istoria speciei umane. AI va penetra absolut orice activitate socio- economică


Intră acum și în grupul de

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a apreciat, vineri, în cadrul Conferinței „Securitate Cibernetică și Inteligența Artificială: Noi provocări juridice și perspective de reziliență”, organizată la USV că există o transformare a lumii cum n-a avut umanitatea niciodată în istoria speciei umane

El a arătat că ceea ce se întâmplă acum în legătură cu discuțiile privind utilizarea responsabilă a AI sunt fundamentale pentru modul în care această tehnologie va evolua în viitor.

Mircea Geoană a spus AI va penetra absolut orice activitate socio- economică.

„Nimic nu va scăpa de o interferență a AI, de la avocatură la construcții, de la modul cum facem noi apărare și descurajare până la medicină, educație, protecția mediului. Mesajul meu principal este: nu priviți lucrurile în izolare pentru că ele sunt atât de interdependente și au atât de multe ramificații încât vor influența absolut tot ce se întâmplă. Într-adevăr, ele se vor influența și între ele, ceea ce noi numim tehnologii noi și perturbatoare”, a spus secretarul general adjunct al NATO.

El a mai spus că AI nu are legătură doar cu inginerii care scriu algoritmi, ci are de a face cu fiecare profesiune, iar cu cât e mai puțin calificată profesiunea, cu atât mai vulnerabilă devine, motiv pentru care obligația guvernelor, a celor care fac educație și nu doar la universitate este de a pregăti tinerii pentru o perioadă de transformare a societății de o manieră absolut incredibil de trepidantă și de accelerată.

„Noi lucrăm la NATO la cea mai importantă transformare a planurilor de apărare și descurajare din ultimele patru decenii. Forțele noastre militare trebuie să fie capabile să conducă operațiuni multidomeniu în sensul că o informație din spațiu, prin telecomunicații, protejat cibernetic la ultimul nivel, inclusiv prin tehnologie Quantum, va trebui să ajungă la un tanchist și la forțe speciale care sunt undeva într-o operațiune discretă și periculoasă care să ajute operațiunea multidomeniu”, a arătat Geoană.

Potrivit acestuia, există o transformare a lumii cum n-a avut umanitatea niciodată în istoria speciei umane.

„Noi vorbim astăzi la Suceava despre AI și cyber, dar lumea vorbește de o simultaneitate de revoluții tehnologice fără precedent. Dacă vă uitați la cifrele de capitalizare, observați că în clipa de față pentru biotehnologie se investesc la fel de mulți bani ca în IT și că ceea ce se va întâmpla și se întâmplă deja în științele umane, în care AI are de asemenea un rol, este absolut fără precedent. Pentru prima dată de când Dumnezeu ne-a făcut pe pământul acesta umanitatea este pe cale să inventeze noi materiale care nu sunt în tabloul lui Mendeleev. Suntem foarte aproape să ajungem acolo. AI și acolo influențează pentru că permutările enorme pe care trebuie să le faci pentru a găsi practic prin repetiții succesive materiale noi este gigantic. Vă dați seama ce înseamnă asta pe verticala și orizontala industriilor existente. Nu voi avea nevoie să scot petrol din pământ sau să mă duc să scot litiu din pământ pentru baterii sau nichel pentru nu știu ce procesor”, a precizat Mircea Geoană.

Mai mult, el a arătat că și în spațiu noile tehnologii și capacitățile de a explora și a coloniza spațiul extraterestru devin mai realiste în fiecare zi.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a avut, vineri, de la Bruxelles, o intervenție în cadrul Conferinței „Securitate Cibernetică și Inteligența Artificială: Noi provocări juridice și perspective de reziliență”, organizată de Asociația de Drept și Științe Administrative și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava cu susținerea Programului de diplomație publica al NATO.

El a menționat că nu a mai reușit să ajungă la Suceava, dar că va reveni în Bucovina cât de curând.


Intră acum și în grupul de