DSP Suceava: Opt cazuri de rujeolă în județ în luna ianuarie, din care trei în municipiul Rădăuți.


Intră acum și în grupul de

În cursul lunii ianuarie 2024, județul Suceava a fost afectat de o creștere semnificativă a cazurilor de rujeolă, înregistrându-se un total de 8 cazuri în mai multe localități din zonă.

Potrivit informațiilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava, situația cazurilor de rujeolă este următoarea:

1 caz în comuna Marginea;

2 cazuri în comuna Dolhești;

1 caz în comuna Voitinel;

1 caz în comuna Iacobeni;

3 cazuri în municipiul Rădăuți.

Din totalul cazurilor confirmate, 6 cazuri s-au înregistrat la copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 8 luni și 11 ani, în timp ce un caz a fost identificat la un copil de 3 ani, vaccinat doar cu prima doză de vaccin antirujeolic.

Încă din luna decembrie 2023, Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a implementat un plan de acțiuni menit să limiteze extinderea epidemiei de rujeolă. Măsurile includ comunicarea constantă cu medicii de familie, personalul medical din unitățile de învățământ și unitățile sanitare, precum și rețeaua de asistență medicală comunitară. Aceste acțiuni vizează supravegherea cazurilor, culegerea de probe biologice, raportarea datelor conform legislației sanitare în vigoare și aplicarea măsurilor de prevenție necesare.

Direcția de Sănătate Publică reamintește că vaccinarea reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenție împotriva rujeolei. Vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) este indicat începând cu vârsta de 12 luni, cu posibilitatea administrării la sugari începând cu vârsta de nouă luni în circumstanțe speciale, cum ar fi epidemii. O a doua doză poate fi administrată la cel puțin patru săptămâni după prima doză.

În contextul epidemiologic actual, autoritățile încurajează părinții să solicite vaccinarea copiilor conform calendarului național de vaccinare, asigurând astfel protecția sănătății acestora. Vaccinarea ROR este inclusă în Programul Național de Vaccinare al Ministerului Sănătății și este gratuită.

DSP Suceava arată că activitățile specifice impuse de situația epidemiologică vor continua în perioada următoare.


Intră acum și în grupul de