Polițiștii suceveni merg în școli din județ pentru a le explica elevilor consecințele violenței școlare


Intră acum și în grupul de

Începând cu data de 22.01.2024, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Educației au demarat o amplă campanie de conștientizare a consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar. Sub sloganul ”Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”, această inițiativă vizează creșterea gradului de conștientizare a riscurilor și consecințelor violenței școlare.

Campania se desfășoară în perioada 22.01 – 21.06.2024 și se concentrează pe 5 școli gimnaziale din județul Suceava (3 în mediul urban și 2 în mediul rural). Printre acestea se numără Școala Gimnazială ”Grigore Ghica Voievod” și Școala Gimnazială nr.10 din Suceava, precum și Școala Gimnazială ”Constantin Morariu” din Pătrăuți și Școala Gimnazială Dornești din mediul rural.

Un moment important în cadrul campaniei a fost marcat în data de 30 ianuarie, Ziua Internațională pentru nonviolență în școală. Cu această ocazie, în cele 5 școli participante, s-a lansat un concurs destinat elevilor din clasele VI-VIII. Elevii au fost încurajați să elaboreze un material de informare și prevenție, sub forma unui logo privind siguranța școlară, însoțit de un slogan menit să prevină violența școlară.

Concursul, coordonat de profesorii diriginți cu sprijinul cadrelor didactice de tehnologie a informației și a comunicațiilor, se va desfășura în perioada 30.01-23.02.2024, urmând ca câștigătorii să fie anunțați în perioada 04-08.03.2024 la nivel județean.

Pe lângă implicarea directă în unitățile de învățământ, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară și Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității vor derula activități de prevenire a violenței în mediul școlar și în alte instituții preuniversitare din județul Suceava. Aceste acțiuni vor fi realizate în colaborare cu efectivele de ordine publică și vor ținti în special instituțiile care implementează Programul ” Școala Altfel”.

Pentru a preveni implicarea în acte de violență, polițiștii recomandă elevilor să atragă atenția colegilor asupra riscurilor, să evite legarea de prietenii cu comportament deviant și violent, să comunice conducerii școlii sau profesorilor problemele identificate și să evite manifestările vulgare și sentimentele negative în orice situație. Campania se desfășoară sub egida Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, Compartimentul Relații Publice, și se bucură de sprijinul comunității educative pentru a asigura un mediu școlar sigur și responsabil.


Intră acum și în grupul de