Poliția Suceava: 16 animale, pisici și câini, chinuite într-o locuință din Suceava, salvate și plasate în adăpost. Proprietara a fost amendată


Intră acum și în grupul de

La data de 26.02.2024, ora 10.00  polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au fost sesizați telefonic cu privire la faptul că la o locuință de pe strada Cernăuți din municipiul Suceava, mai multe exemplare feline și canine nu beneficiază de condițiile de bunăstare prevăzute de legislația în vigoare privind domeniul protecției animalelor, în sensul că acestea erau ținute captive în cuști de dimensiuni foarte mici, neavând un adăpost corespunzător și posibilitate de mișcare suficientă.

Având în vedere aspectele sesizate, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor – IPJ Suceava s-au deplasat la locația indicată, unde au identificat proprietarul locuinței în persoana unei femei în vârstă de 76 ani, iar cu acordul acesteia au procedat la verificarea curții imobilului unde au constatat faptul că cele sesizate se confirmă.

La fața locului au fost identificate un număr de 3 exemplare canine, de rasă comună, talie mijlocie, care nu beneficiau de condițiile de bunăstare prevăzute la art. 5 alin (1) din Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor, republicată, în sensul că nu aveau un adăpost corespunzător și posibilitate de mișcare suficientă, fiind tinute captive în cuști metalice de dimensiuni foarte mici.

Cu ocazia controlului efectuat, s-a constatat faptul că femeia, în calitate de proprietar al animalelor în cauză nu deține carnete de sănătate pentru exemplarele canine, care să ateste efectuarea acțiunilor sanitar veterinare obligatorii, animalelor nefiindu-le acordată asistența medicală veterinară, nefiind sterilizate și microcipate.

De asemenea, s-a constatat faptul că, într-o anexă a locuinței sale femeia deținea un număr de 13 exemplare feline, de rasă comună, adulte, pe care le ținea, de asemenea, închise în cuști metalice, iar animalele nu aveau posibilitate de mișcare suficientă și nici nu beneficiau de asistență medicală veterinară obligatorie.

Având în vedere aspectele constatate, respectiv faptul că atât celor 3 exemplare canine cât și celor 13 exemplare feline nu li s-au asigurat de către proprietar condițiile de bunăstare prevăzute de Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor – republicată, au fost emise ordine de plasare a tuturor celor 16 animale (13 pisici și 3 câini) în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile, acestea fiind puse în executare de îndată de către reprezentanții asociației cu care Consiliul Județean Suceava are încheiat contract de prestări servicii în acest sens.

De asemenea femeia a fost sancționată contravențional atât pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, republicată, cât și pentru nerespectarea prevederilor O.U.G nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, cu modificările și completările ulterioare.

Poliția reamintește că în conformitate cu prevederile Legii nr. 205/2006 republicată privind protecția animalelor relele tartamente sau agresiunile împotriva animalelor se pedepsesc inclusiv cu închisoarea.

           Astfel, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:

a) folosirea animalelor sălbatice aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare;

b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;

c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

d) rănirea cu intenție a animalelor.

              Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani:

a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;

b) schingiuirea animalelor;

c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;

d) zoofilia

               De asemenea, îndemnăm toți cetățenii să respecte prevederile Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor-republicată și le reamintim deținătorilor de animale că au obligația de a le asigura acestora, în funcție de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă și categorie, următoarele: un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție, precum și asistența medicală, cu precizarea că nerespectarea acestor obligații se sancționează contravențional cu amendă de la 3.000 lei la 12.000 lei.


Intră acum și în grupul de