Intră acum și în grupul de
Aproximativ zece mii de persoane au ocupat încă de duminică dimineaţa Tabăra Bucşoaia din oraşul Frasin, pentru a participa la cel mai important eveniment tradiţional de anvergură regională – „Hora Bucovinei”. Manifestarea este organizată anual şi ea marchează unul dintre puţinele obiceiuri rămase în vigoare în Bucovina – urcatul oilor la munte, în acest an manifestările fiind realizate cu fonduri europene.
Acţiunea a debutat în centrul oraşului Frasin unde câţiva ciobani, dar şi reprezentanţi ai mai multor etnii din judeţ au dat semnalul plecării oilor la munte. Totodată, în mod simbolic, o turmă de oi a plecat cu ciobanii spre munte, fiind apoi organizată apoi şi o paradă a trăsurilor trase de cai, dar şi una a câinilor ciobăneşti.
Evenimentul a continuat pe platoul Taberei Bucşoaia, unde s-au strâns peste zece mii de persoane în decursul întregii zile, care au avut parte de mai multe manifestări folclorice sau gastronomice. Oamenii s-au putut delecta atât cu tradiţionalele frigărui sau cu mici la grătar dar şi cu specialităţi culinare specifice zonei de munte.
Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur (cel care a iniţiat această acţiune) a avut onoarea să dea semnalul de start al „Horei Bucovinei” arătând că acest moment marchează, pe de o parte urcatul oilor la munte, dar şi buna convieţuire a celor 12 minorităţi din Bucovina, care se prind în aceeaşi horă, fiind denumită de şeful executivului judeţean sucevean drept o „horă europeană”.
El şi-a cerut scuze participanţilor că anul trecut acest eveniment nu a mai fost organizat din cauza inundaţiilor care au afectat judeţul Suceava şi a subliniat că, în ciuda criticilor pe care le primeşte, va continua să susţină organizarea acestei acţiuni.
Participanţii la această manifestare au urmărit spectacole folclorice, au vizitat stânele amenajate în zonă unde s-au prezentat obiceiuri de stână, dar şi degustări de produse specifice, au călărit, cai sau ponei, sau s-au plimbat cu trăsurile şi au asistat la o paradă a bacilor.
Proiectul “Hora Bucovinei” a fost finanţat în acest an prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 şi îşi propune dezvoltarea durabilă a turismului, creşterea gradului de atractivitate a judeţului Suceava şi promovarea produsului specific “Hora Bucovinei”.
Prima ediţie a evenimentului “Hora Bucovinei” a fost organizată în anul 2008, la iniţiativa lui Gheorghe Flutur, fiind la acea vreme extrem de dur criticat de liderii judeţeni ai PSD. În anul 2009 la această acţiune a participat şi preşedintele României, Traian Băsescu, care a ţint să facă „baia de mulţime” cu care ne-am obişnuit deja şi nu s-a dat în lături nici de la a tunde mai multe oi.
În acel an, PDL s-a organizat extrem de bine şi a reuşit să atragă la eveniment câteva zeci de mii de oameni. În 2010 Gheorghe Flutur a decis să nu mai cheltuie bani cu organizarea şi să aloce fondurile respective refacerii infrastructurii distruse de inundaţii.
Intră acum și în grupul de