Intră acum și în grupul de
Premierul Emil Boc a anunţat luni că în “în foarte scurt timp” guvernul va elabora o lege de reorganizare administrativ-teritorială a României. Presa a speculat că se intenţionează crearea unor “voievodate” sau a unor “mega-regiuni”, dar noile regiuni se vor numi tot judeţe, dar vor îngloba mai multe actuale judeţe.
Noile entităţi administrative nu se pot numi voievodate sau regiuni decât în situaţia modificării art. 3, teza 1 a alin.3 din Constituţie, care prevede: „Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe şi judeţe”.
Astfel, potrivit vicepreşedintelui PDL Sulfina Barbu, PDL are în vedere înfiinţarea a opt-douăsprezece astfel de judeţe mari, iar judeţele actuale vor fi desfiinţate. Cel mai probabil vor fi înfiinţate zece astfel de mari judeţe. Ea a spus că discuţiile pe această temă pornesc de la cele opt actuale regiuni de dezvoltare, care sunt asociaţii ale mai multor judeţe, cum este şi Regiunea de Dezvoltare Nord Est care cuprinde judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.
Potrivit liderului PDL, o variantă de reorganizare administrativ teritorială ar putea fi a celor opt regiuni, deci Suceava ar putea face parte din regiunea Nord est, în componenţa căreia să intre şi actualele judeţe de Botoşani, Bacău, Iaşi, Vaslui şi Neamţ, cu capitala, cel mai probabil la Iaşi.
Într-o variantă a UDMR, care a fost promovată prin lege adoptată deja de Senat, judeţul Suceava ar urma să facă parte din Regiunea Bucovina, care să cuprindă actualele judeţe Suceava şi Botoşani, cu capitala la Suceava. Regiunea Nord Est va fi compusă în aceste condiţii din actualele judeţe Iaşi, Bacău, Vaslui şi Neamţ.
Alte propuneri de reorganizare teritorială prevăd comasarea judeţelor Suceava, parte din Neamţ, Botoşani şi parte din Bistriţa Năsăud, într-o regiune cu capitala la Suceava. Fiecare nouă regiune va urma să aibă un Consiliu regional şi o Adunare regională.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, la o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri britanic, că o reorganizare administrativă s-ar putea face în România în acest an, pentru a diminua birocraţia şi a lăsa comunităţile să acţioneze în acord cu propriile decizii.
Intră acum și în grupul de