IPS Calinic solicită premierului Marcel Ciolacu alocarea a 20 de ha de teren pentru construirea ansamblului arhiepiscopal, dar și susținerea lucrărilor de restaurare și consolidare a monumentelor istorice


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a transmis un mesaj cu ocazia vizitei premierului Marcel Ciolacu în județul Suceava în care a adus în atenția acestuia o parte dintre problemele cu care se confruntă eparhia cu speranța rezolvării lor.

„Fiți bineveniți în Bucovina, acest Athos românesc, statut pe care-l dă acestei părți a țării frumusețea mănăstirilor, opt dintre ele fiind monumente cu valoare universală, incluse în patrimoniul UNESCO. De regulă, atunci când un demnitar de stat vizitează comunitățile eclesiale și sociale din țară, și nu numai, liderii spirituali și/sau politici din acele zone încearcă să aducă în atenția Excelenței sale parte dintre greutățile cu care se confruntă, cerându-i ajutorul în rezolvarea acestora”, explică IPS Calinic.

Ierarhul îi spune premierului că una dintre probleme este lipsa contribuțiilor pentru personalul neclerical întrucât la nivel de arhiepiscopie sunt foarte multe parohii, chiar câteva sute, care, din lipsă de fonduri, nu au cântăreți bisericești și nici personal deservent.

O altă problemă este lipsa unei suprafețe de teren necesare construirii unui ansamblu arhiepiscopal, pentru a da curs unui firesc istoric și unei fundamentale nevoi privind viața Bisericii și a comunităților din Bucovina.

„Nu solicităm în această etapă restitutio in integrum a Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, care ar presupune 192.000 de hectare, deși ar fi un plus pentru lucrarea Bisericii, ci, pentru împlinirea dezideratului edificării ansamblului arhiepiscopal, ar fi nevoie de minimum 20 hectare”, a menționat IPS Calinic.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților l-a rugat pe premierul Marcel Ciolacu să susțină în continuare lucrările de restaurare și consolidare a monumentelor UNESCO, de categorie A și B, care sunt în plină desfășurare, precum și cele de construire a așezămintelor eclesiale, socio-medicale și filantropice, atât de importante pentru semenii noștri.

„Excelența Voastră, pentru că în purtarea crucii problemelor cu care ne confruntăm avem nevoie nu doar de un Simon din Cirene, ci de mai mulți, – de aici reiese și complexitatea acestora –, Vă rog să-mi permiteți ca, în semn de recunoștință pentru susținerea proiectelor Bisericii, să vă conferim Ordinul Crucea Bucovinei, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților”, a încheiat IPS Calinic.


Intră acum și în grupul de