Intră acum și în grupul de
În municipiul Suceava nu s-au mai înregistrat depăşiri ale normelor admise de pulberi în aer, potrivit ultimelor măsurători făcute, după ce, de la 1 mai, s-a închis centrala pe cărbune ce asigură încălzirea oraşului, a declarat marţi primarul Ion Lungu, care consideră că depozitul de cenuşă al societăţii de termoficare Termica SA ar putea fi principala sursă ce produce poluarea cu pulberi a aerului în municipiu.
Potrivit edilului-şef, în aceste condiţii, s-ar confirma ipoteza iniţială, cum că unul dintre posibilii poluatori ar putea fi centrala electro-termică ce funcţionează cu cărbune şi livrează agent termic pentru încălzirea oraşului, însă se continuă monitorizarea şi a altor posibili poluatori din zona industrială.
Primarul a spus că centrala electro-termică a Termica SA Suceava va mai funcţiona doar în iarna viitoare, urmând ca din iarna 2012-2013 să fie pusă în funcţiune noua centrală termică a oraşului ce va folosi drept combustibili gazul natural, biomasa forestieră şi plantele energetice.
Lungu declara în luna aprilie că în municipiu sunt două staţii de analiză a calităţii aerului, una în zona centrală, unde indicatorii sunt în norme, şi una în cartierul Burdujeni, unde se constată depăşiri ale indicatorilor limită şi că, pe lângă transportul rutier şi lucrările de construcţii, ar trebui căutate surse ale poluării în alte zone, mai ales că s-au constatat depăşiri ale indicatorilor limită în perioada de iarnă când oraşul era acoperit de zăpadă.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat la începutul lunii aprilie că, în 2010, cele mai poluate oraşe din România au fost Bucureşti, Târgu Jiu, Rovinari, Suceava şi Timişoara, care au depăşit cel mai mult indicatorii limită ale substanţelor poluante din aer. Sursele acestei poluări au fost, în principal, transportul rutier şi lucrările de construcţii.
Acesta a mai spus că, din noiembrie 2009, Comisia Europeană a iniţiat procedura de infringiment faţă de România, din cauza poluării din aglomeraţiile urbane, iar în termen de o lună până la trei luni Guvernul va trebui să prezinte situaţia oficialilor Uniunii Europene. În cazul în care rezultatele României nu sunt considerate satisfăcătoare, ţara noastră va ajunge în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
Intră acum și în grupul de