Intră acum și în grupul de
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a participat, vineri, la Cernăuți la un forum internațional dedicat dezvoltării căilor de comunicare către România, concentrându-se pe aspecte precum punctele de frontieră, drumurile de acces către frontieră și căile ferate. Evenimentul a reunit conducători ai Ministerelor Transporturilor din România și Ucraina, șefi de vămi din cele două țări, guvernatorul regiunii Cernăuți, reprezentanți ai Comisiei Europene de la Comisariatul pentru Transporturi și Infrastructură, precum și mai mulți posibili finanțatori ai proiectelor.
Președintele Flutur a evidențiat faptul că punctul vamal Siret a fost extrem de aglomerat în ultimii 2 ani, fiind traversat de peste 5 milioane de persoane și peste 1,5 milioane de autovehicule, inclusiv peste 500.000 de TIR-uri. Mai mult, acesta a anunțat că autostrada A7, București – Suceava, a fost aprobată și că în aproximativ 2 luni va fi aprobat și tronsonul Suceava – Siret.
În cadrul discuțiilor, președintele Flutur a solicitat Comisiei Europene să prioritizeze finanțarea autostrăzii Porubne – Cernăuți – Ternopil – Lvov – granița Poloniei, pentru refacerea vechii rute comerciale sau a unei rute „Via Carpathia”, care ar consolida flancul estic al NATO și ar reloca centrul de greutate al axei de transport Nord-Sud, intersectând zona Suceava – Cernăuți. De asemenea, a fost menționată și strategia celor 3 mari (Marea Egee, Marea Neagră și Marea Baltică), iar președintele Flutur a subliniat că orașul Suceava se află la jumătatea distanței dintre Alexandroupolis (Grecia) și Gdańsk (Polonia) – aproximativ 1.100 km până la fiecare.
În contextul discuțiilor, președintele Flutur a propus construirea de parcări pentru TIR-uri, atât în România, cât și în Ucraina, pentru a reduce aglomerația traficului. De asemenea, a fost abordată și problema construirii unui sector de cale ferată de la Vadu Siret la Cernăuți, cu ecartament european.
Intră acum și în grupul de