Intră acum și în grupul de
În cazul nefinalizării, în cel mai scurt timp, a exproprierilor terenurilor de pe traseul şoselei de centură a municipiului reşedinţă de judeţ, există riscul ca lucrarea să fie blocată la finanţare, a declarat miercuri primarul Sucevei Ion Lungu. „Există riscul ca banii să fie redirijaţi în altă parte”, a spus Lungu, exprimându-şi nemulţumirea că opoziţia încurajează oamenii din Şcheia să nu cedeze, blocând în felul acesta un proiect important pentru oraş.
Potrivit edilului-şef, în prezent, la ruta ocolitoare a oraşului nu se lucrează din cauză că sunt probleme legate de exproprierea terenurilor aflate pe traseul şoselei în zona comunei Şcheia, fiind vorba de câteva sute de proprietari de terenuri.
Primarul a arătat că între aceşti deţinători ai terenurilor de pe traseul şoselei de centură sunt şi mulţi „samsari” care au cumpărat teren ştiind că urmează să fie apoi despăgubiţi ca urmare a exproprierii, dar că între timp s-a schimbat legislaţia, iar valoarea despăgubirii este mai mică decât s-ar fi aşteptat.
Lungu a mai spus că pentru deblocarea situaţiei se încearcă găsirea unei soluţii juste de despăgubire a proprietarilor de terenuri şi că propune încheierea unui protocol cu cetăţenii respectivi, bazat pe încredere, cu soluţii legale de despăgubire, astfel încât lucrările de construcţie să fie reluate.
Potrivit primarului comunei Şcheia, Vasile Andriciuc, în această situaţie se află 436 de proprietari de terenuri din comună şi împreună cu Prefectura şi CNANDR se încearcă găsirea unei soluţii privind exproprierile, astfel încât lucrările la şoseaua de centură să fie reluate.
Nemulţumirile proprietarilor de terenuri de pe traseul şoselei de centură au fost determinate de faptul că o parte dintre deţinătorii de terenuri ce au fost expropriaţi au beneficiat de despăgubiri la preţul pieţei în timp ce, în prezent, despăgubirile sunt mult diminuate, în baza noii legislaţii.
Mai mulţi locuitori ai comunei sucevene Şcheia, limitrofă municipiului Suceava, s-au plâns, luni, preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, de preţul mic pe care urmează să-l primească pentru terenurile de care sunt expropriaţi în vederea construcţiei şoselei de centură a Sucevei, acesta solicitând prefectului să verifice reclamaţiile acestora.
Prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu, a declarat că firma de avocatură care a câştigat licitaţia pentru expropriere a lucrat gradual, în funcţie de documentaţiile existente, iar pentru o parte dintre proprietarii terenurilor pe unde va trece şoseaua de centură documentaţia de expropriere nu a putut fi terminată înainte de apariţia noilor prevederi ale Legii 255/2010 privind unele măsuri de expropriere în vederea realizării unor obiective de interes naţional, local şi judeţean şi normelor de aplicare.
Lucrările la ruta ocolitoare a municipiului Suceava au început la sfârşitul anului 2008, iar, potrivit proiectului, urmează să fie încheiate în 2011.
Şoseaua de centură va avea o lungime de 13,2 kilometri, o lăţime a platformei de 11 metri, viteza minimă de proiectare fiind de 80 de kilometri la oră. Lucrarea cuprinde trei viaducte, cinci poduri din care unul peste râul Suceava şi şapte pasaje de trecere.
Investiţia pentru realizarea şoselei de centură a municipiului Suceava se ridică la 67 de milioane de euro.
Intră acum și în grupul de