Intră acum și în grupul de
Peste 250 de proprietari de terenuri din comuna suceveană Şcheia ce au proprietăţi pe traseul viitoarei şosele de centură a municipiului Suceava care în momentul de faţă este în construcţie au ameninţat autorităţile judeţene că vor bloca proiectul dacă nu vor primi bani pentru terenul expropriat, „la justa valoare” care în opinia lor este undeva între 25 şi 38 de euro pentru un metru pătrat. Proprietarii sunt de părere că suma stabilită de Guvernul României, de 1,23 de lei/ mp este de fapt „o bătaie de joc” la adresa lor.
Căminul cultural de la Sfântu Ilie transformat în instanţă de judecată
Proprietarii de teren din comuna Şcheia s-au întâlnit, luni după amiaza, cu prefectul judeţului, Sorin Arcadie Popescu, cu directorul regionalei Iaşi a CNADNR, Daniel Pilă, cu primarul comunei, Vasile Andriciuc, şi un specialist de la Oificiul Judeţean de Cadastru, pentru a discuta modul în care se vor face exproprierile celor aproximativ 450 de parcele de teren, care însumează o suprafaţă de 35 de hectare, în vederea construirii şoselei ocolitoare a municipiului Suceava.
Oamenii i-au explicat prefectului că nu vor accepta despăgubirea de 1,23 de lei/mp stabilită prin Hotărâre de Guvern şi au arătat că pentru aceeaşi investiţie, proprietari de terenuri din comunele limitrofe, cum ar fi Pătrăuţi sau Moara, au primit, în medie, 38 de euro/mp, iar preţul care li se oferă lor este de fapt „o bătaie de joc”.
Discuţiile au avut loc în căminul cultural din satul Sfântul Ilie iar sala a fost înţesată de propriatri extrem de nemulţumiţi de ceea ce a decis guvernul dar şi de simpatizanţi si susţinători ai propriatilor de teren, tonul reproşurilor fiind de multe ori peste cel admis într-un dialog cu autorităţile judeţului, frizând pe alocuri insulta si calomnia. Cu toate acestea nu au existat incidente nedorite.
Unul dintre nemulţumiţi a fost şi ex-vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, dna Stela Acatrinei, care deţine, prin moştenire, teren în zona ce urmează să fie expropriată şi care a spus că terenul din Şcheia este valoros şi că ea câştigă numai din cultivarea cartofului, în medie, 15 euro/mp şi că nu va accepta să primească mai puţin de 25 de euro/mp drept despăgubire.
Un alt proprietar a arătat că dacă se doreşte naţionalizare, atunci guvernanţii să o spună deschis, iar altul a anunţat că este de acord să primească 1,23 de lei/mp numai dacă şi premierul Emil Boc sau ministrul Elena Udrea vor fi de acord să vândă cu aceeaşi sumă terenurile pe care le deţin, iar dacă nu sunt de acord cu acest preţ înseamnă că sunt nişte ipocriţi.
„Peste trupurile noastre se va face şoseaua. Noi nu am venit la cerşit, ne cerem dreptul nostru”, a ţinut să îl informeze pe prefect un alt proprietar.
Câţiva dintre cei prezenţi au reclamat prefectului că firma care construieşte şoseaua de centură a intrat deja pe proprietăţile lor deşi nu au fost încheiate procedurile de expropriere iar ei nu şi-au primit nici un ban din suma cu care s-au înţeles.
Prefectul a promis că se implică personal în rezolvarea unor probleme
Prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu le-a explicat celor prezenţi că firma de avocatură care a câştigat licitaţia pentru expropriere a lucrat gradual, în funcţie de documentaţiile existente, iar pentru o parte dintre proprietarii terenurilor pe unde va trece şoseaua de centură documentaţia de expropriere nu a putut fi terminată înainte de apariţia noilor prevederi ale Legii 255/2010 privind unele măsuri de expropriere în vederea realizării unor obiective de interes naţional, local şi judeţean şi normelor de aplicare.
El a mai spus că suma pentru expropriere este stabilită în baza noii legislaţii, în funcţie de grila notarială, şi le-a arătat că 20 % dintre terenurile din zonă au fost tranzacţionate din 2007 până când s-a făcut studiul de fezabilitate al şoselei, cu o medie de 1 leu/mp. În felul acesta prefectul a lăsat să se înţeleagă că vina nu este a Guvernului că oamenii au declarat ca preţ de vânzare a aceloraşi terenuri, suma de 1,23 de lei/mp iar după un an de zile doresc de aproximativ 100 de ori mai mulţi bani pentru acelaşi teren.
„Grilele notariale din judeţ au valori foarte mici”, a ţinut să le spună prefectul care a mai adăugat că fiecare proprietar va primi sumele pentru despăgubire prin decizie, iar dacă nu sunt de acord cu această sumă, există stabilită o procedură prin care instanţa va stabili suma reală.
Pe de altă parte, proprietarii susţin că Hotărârea de Guvern prin care s-au stabilit sumele de despăgubire, cu o medie de 1,23 de lei/mp este neconstituţională întrucât exproprierea nu se face „cu dreaptă şi justă despăgubire”.
Prefectul le-a promis locuitorilor din Şcheia că începând de miercuri va începe discuţii individuale cu câte maxim 20 de proprietari, în fiecare zi, pentru a identifica toate problemele lor şi pentru a găsi soluţii de rezolvare.
„Vom identifica fiecare problemă în parte”, a mai spus prefectul care a menţionat că există situaţii în care constructorul va fi nevoit să închirieze teren limitrof culoarului pentru care lucrează şi care va fi expropriat în vederea lucrărilor.
Intră acum și în grupul de