Premieră medicală la SCJU Suceava: Glandă tiroidă extrem de voluminoasă operată cu succes


Intră acum și în grupul de

O tiroidectomie totală, cu un grad ridicat de dificultate, a fost realizată cu succes săptămâna trecută la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. Intervenția a fost efectuată în cadrul secției de Chirurgie Generală și a implicat îndepărtarea unei glande tiroide extrem de voluminoase, care plonja în mediastin și provoca compresiune asupra structurilor adiacente.

Glanda tiroidă, care crescuse foarte mult în volum în decursul a aproximativ 20 de ani, comprima traheea, esofagul și pachetul vasculo-nervos al gâtului. Operația a fost deosebit de dificilă din cauza riscului crescut de hemoragie, leziuni ale nervilor și organelor adiacente, precum și din cauza dificultăților anestezice legate de devierea semnificativă a traheei și prezența unei cifo-scolioze asociate.

Acest succes chirurgical a fost posibil datorită faptului că medicii chirurgi Leneschi Lucian și Velnic Petru au participat la un schimb de experiență la Centrul Universitar Târgu Mureș, și grație dotării secției de chirurgie cu aparatură modernă, susținută de Consiliul Județean Suceava. Printre echipamentele utilizate s-au numărat pense de LigaSure de tip Small Jaw și dispozitive de neuro-monitorizare intraoperatorie.

Echipa chirurgicală a fost compusă din dr. Leneschi Lucian și dr. Velnic Petru, medici primari chirurgie generală, dr. Nistor Alina, medic primar ATI, și asistenta Chișcan Marina. Evoluția postoperatorie a pacientei a fost fără complicații, aceasta fiind externată vindecată chirurgical la cinci zile după operație.

Conducerea spitalului, reprezentată de managerul Dr. Calancea Alexandru, a felicitat echipa medicală pentru reușita acestei premiere medicale.


Intră acum și în grupul de