Intră acum și în grupul de
Planul Judeţean de apărare în situaţia producerii de seisme şi alunecări de teren pe teritoriul judeţului a fost discutat, actualizat şi aprobat în şedinţa de marţi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit prefectului judeţului Suceava, Sorin Arcadie Popescu, documentul stabileşte atribuţiile fiecărei instituţii, dar şi concepţia şi modul de realizare al acţiunilor în astfel de situaţii. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a arătat că în ultima perioadă s-a constatat o activitate seismică în judeţul Suceava şi că era necesară reactualizarea planului de apărare în cazul producerii de cutremure.
Un cutremur cu magnitudinea 4,5 pe scara Richter s-a produs, vineri, în Moldova, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului. Cutremurul s-a produs în zona Gura Humorului-Câmpulung Moldovenesc, la o adâncime de 6 kilometri. Potrivit site-ului INFP, în 31 ianuarie un alt cutremur, de intensitate mai mică, de 2,3 grade pe scara Richter s-a produs în zona localităţii sucevene Liteni la o adâncime de 9 kilometri.
În cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava s-a prezentat activitatea desfăşurată în primul semestru al acestui an. În perioada analizată, la nivelul judeţului Suceava au avut loc 2 şedinţe extraordinare ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, în care au fost aprobate Planul Judeţean de asigurare cu resurse umane, materiale şi financiare necesare gestionării situaţiilor de urgenţă pentru anul 2011, cât şi Planul de măsuri al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava pentru prevenirea răspândirii febrei aftoase pe teritoriul judeţului Suceava, având în vedere identificarea unor focare în ţări membre ale Uniunii Europene.
Ca urmare a accidentului nuclear înregistrat la Centrala de la Fukushima – Japonia, Prefectul Judeţului Suceava a solicitat monitorizarea nivelului radiaţiilor din atmosferă şi întocmirea de rapoarte săptămânale, iar rezultatele obţinute în urma măsurătorilor s-au încadrat în parametrii normali.
În acest semestru, s-au manifestat fenomene hidrometeorologice specifice sezonului de iarnă – primăvară – vară, care s-au încadrat în contextul sezonier normal. Pentru prevenirea şi limitarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase, Secretariatul Tehnic Permanent, a primit 118 mesaje, de atenţionare/avertizare/informare privind fenomenele hidrometeorologice periculoase, astfel: 1 prognoză meteo, 1 informare de grindină, 21 informări meteorologice, 16 informări de precipitaţii, 31 avertizări meteorologice „cod galben”, 12 atenţionări meteorologice „cod galben”, 2 avertizări hidrologice „cod galben”, 1 avertizare hidrologică „cod portocaliu”, 6 informări hidrologice, 27 informări hidrometeorologice şi de gospodărire a apelor.
Pentru cele 118 mesaje primite, au fost transmise cu oportunitate către instituţiile implicate în managementul situaţiilor de urgenţă şi către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă peste 20.000 de mesaje sms, aproximativ 1000 fax-uri şi email-uri de avertizare/atenţionare.
În această perioadă s-au înregistrat pagube la locuinţe, infrastructură şi obiective socio-economice.
În vederea inventarierii pagubelor produse ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, s-au constituit 12 comisii formate din specialişti şi reprezentanţi ai instituţiilor implicate în managementul situaţiilor de urgenţă, precum şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale din localităţile: Hănţeşti, Arbore, Milişăuţi, Horodnic de Sus, Suceava, Poiana Stampei, Grăniceşti, Moldoviţa, Vama, Iacobeni, Ciocăneşti, Vatra Dornei, Fălticeni.
În urma deplasării la faţa locului, comisiile au întocmit Fişe Tehnice a locuinţelor afectate şi Procese Verbale de constatare, valoarea estimativă a pagubelor înregistrate în această perioadă la nivelului judeţului Suceava fiind de: 3.801.403 lei.
Intră acum și în grupul de