Intră acum și în grupul de
„Nu vrem să fie suspiciuni asupra personalului silvic”, a afirmat, vineri, la Suceava, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor, Valerian Solovăstru, care a explicat că pentru eliminarea oricăror suspiciuni privind implicarea unor angajaţi ai RNP în afaceri derulate cu regia prin firme deţinute de ei sau prin interpuşi a fost modificat Contractul colectiv de muncă, astfel încât să fie eliminate incompatibilităţile între personalul silvic şi activităţile conexe silviculturii.
Şeful RNP a arătat că la Suceava, personalul silvic implicat, direct sau prin membri ai familiei, în firme ce derulează contracte cu RNP au renunţat la acestea. „La Suceava problema este rezolvată. Oamenii au înţeles şi fie s-au retras, fie au renunţat”, a spus Solovăstru care a adăugat că se fac în continuare verificări în întreaga ţară privind contracte derulate cu diverse firme.
El a arătat că în ceea ce priveşte fenomenul tăierilor ilegale, acesta este în regres, dar că apar cazuri punctuale şi că trebuie adoptate măsuri atât împotriva celor acuzaţi de implicare în acest fenomen, dar şi pentru neimplicare în apărarea pădurilor.
Solovăstru a spus că România este singura ţară din Europa unde pădurea trebuie apărată chiar faţă de proprietarii acesteia care fac tăieri ilegale. El a mai menţionat că există şi situaţii în care proprietarii de pădure, ce este amplasată în arie protejată, nu pot beneficia de aceasta deşi plătesc pentru paza şi administrarea acesteia şi că va trebui găsită o soluţie la nivel european prin care acestor proprietari să li se acorde subvenţii, ceea ce va duce la scăderea presiunii asupra pădurii.
Solovăstru a spus că fenomenul tăierilor ilegale este înregistrat în special în pădurile private neadministrate, apreciind că în ţară sunt între 500.000 şi 800.000 de hectare de pădure neadministrată „Este regretabil că nici la această dată nu avem o cuantificare exactă a acestor suprafeţe însă, în fiecare lună, prin eforturile pe care le facem, creşte numărul de contracte pe care direcţiile silvice le încheie cu proprietarii pentru paza acestor suprafeţe”, a spus Solovăstru.
El a subliniat că în ceea ce priveşte tăierile ilegale, rolul de control al RNP se limitează doar la suprafeţele de pădure pe care le administrează şi că nu mai are acces la instalaţiile de debitat. „Această misiune de control a fost dirijată către ITRSV, Garda de Mediu, Garda Financiară. M-aş bucura dacă ITRSV şi alte organe de control şi-ar lua aceleaşi măsuri pe care le-am luat de curăţire din interior a structurilor pentru că încă mai sunt probleme şi acolo. Dacă şi-ar face treaba aşa cum ar trebui vă spun că ar trebui să ştim exact şi ce suprafaţă este neadministrată şi de ce este neadministrată”, a spus directorul general al RNP.
Intră acum și în grupul de