Intră acum și în grupul de
Cu ocazia Zilei Copilului, 1 Iunie, directorul general al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, a oferit câteva sfaturi părinților pentru a se asigura că jucăriile achiziționate pentru copii sunt sigure și conforme cu normele de protecție a consumatorilor.
Anghel subliniază importanța cumpărării jucăriilor doar din magazine și raioane specializate, unde se eliberează documente de achiziție (factură, bon fiscal, chitanță fiscală). Aceste documente sunt esențiale în cazul unei eventuale reclamații. De asemenea, este crucial să alegeți jucării potrivite pentru vârsta, capacitățile și aptitudinile copilului, jucăriile fiind însoțite de avertismente privind grupa de vârstă recomandată.
Pentru a verifica siguranța jucăriilor, Anghel recomandă părinților să se asigure că acestea au marcate, într-un mod vizibil și durabil, următoarele elemente:
- Coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată și adresa la care pot fi contactați).
- Numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori alt element de identificare).
- Marcajul de conformitate CE, care indică faptul că jucăria este sigură.
Instrucțiunile de utilizare și avertismentele specifice trebuie să fie traduse în limba română. De asemenea, părinții sunt sfătuiți să evite jucăriile cu părți mici detașabile pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceștia pot risca să se înece cu aceste părți.
Alte sfaturi importante includ:
- Verificarea periodică a jucăriilor pentru a elimina cele stricate sau uzate.
- Asigurarea că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ținute departe de copiii sub vârsta de 3 ani.
- Supravegherea copiilor în timpul jocului pentru a preveni accidentele.
Paul Anghel a atras atenția și asupra jucăriilor periculoase de tip slime, care au fost notificate prin sistemul Safety Gate și retrase definitiv de pe piață. Aceste jucării, în special cele falsificate, pot conține borax, un praf chimic periculos, care poate provoca arsuri sau iritații grave. De asemenea, jucăriile care imită produse alimentare prezintă un risc de sufocare pentru copii.
În urma acțiunilor de control, ANPC a identificat diverse nereguli, cum ar fi lipsa avertismentelor și a marcajului CE, sau inscripționarea incorectă a numelui și adresei producătorului. Anghel a menționat și jucăriile periculoase, cum ar fi pistoalele cu bile și jucăriile de tip “YO-YO”, care au fost retrase definitiv de la comercializare.
Pentru siguranța copiilor, Anghel subliniază importanța respectării cerințelor de siguranță și a urmării instrucțiunilor de utilizare furnizate cu jucăriile.
Intră acum și în grupul de