Primarul Sucevei, Ion Lungu, anunță demersuri pentru aderarea muncipiului la rețeaua EUROCITIES


Intră acum și în grupul de

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a participat recent la Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România, desfășurat la Cluj-Napoca. În cadrul întâlnirii de lucru, au fost prezenți reprezentanți ai Guvernului, inclusiv ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, și secretari de stat din ministerele Dezvoltării și Proiectelor Europene.

Unul dintre momentele importante ale reuniunii a fost sesiunea dedicată municipiilor privind EUROCITIES 2024, unde au fost prezentate oportunitățile de finanțare și proiectele UE, beneficiile și serviciile oferite orașelor membre.

„În urma discuției avute cu Secretarul General EUROCITIES, domnul Andrè Sobczak, am hotărât să facem demersurile necesare ca municipiul Suceava să devină membru EUROCITIES,” a declarat primarul Ion Lungu.

Eurocities este o rețea de mari orașe din Europa, înființată în 1986 de primarii a șase mari orașe: Barcelona, Birmingham, Frankfurt, Lyon, Milano și Rotterdam. Astăzi, membrii Eurocities includ peste 200 de orașe importante din Europa, din 38 de țări, care împreună reprezintă peste 130 de milioane de oameni.

Eurocities este una dintre principalele rețele de orașe din UE. Este un exemplu de cum diplomația urbană caută influență și importanță în lumea consacrată a relațiilor internaționale. La nivelul UE, Eurocities promovează implementarea principiului subsidiarității al Uniunii Europene. Acest lucru oferă multiple oportunități de a se angaja și de a influența inițiativele și politicile UE, în special în domeniul dezvoltării urbane și, mai recent, al Pactului Verde European. Eurocities este uneori văzută ca un grup de interese mai concentrat pe restabilirea puterii orașului în fața statului național, decât pe conectarea cetățenilor UE dincolo de orașe și granițe. Recent, primarii UE din rețeaua Eurocities au încercat să își crească profilul global prin eforturile lor de a combate schimbările climatice.


Intră acum și în grupul de